Rainburn – Insignify

‘Insignify’ is een conceptalbum, verteld vanuit het oogpunt van een muzikant die zich bezighoudt met kwesties van existentialisme, de betekenis van het menselijk leven. Verder zijn de thema’s narcisme, verlangen naar belang, onzekerheid en het zoeken naar redenen.

Album Cover

Door Rinco Ennema

Dat zijn onderwerpen waarop je prima progressieve rock kunt maken. Dat dat klopt bewijzen de heren van Rainburn uit India. In 2015 maakten ze al een EP (Canvas of Silence) en op 7 november j.l. kwam dit nieuwe full-lenght album uit.

Zanger en gitarist Vats Iyengar vertelt: “Het verhaal van ‘Insignify’ begon meer dan twee jaar geleden vorm te krijgen in mijn hoofd.
Een van de inspiratiebronnen was het feit dat er veel films zijn geweest, boeken en platen over artiesten en muzikanten – zoals ‘The Wall’ bijvoorbeeld – waarin mensen praten over zaken als roem en alle externe zaken die van invloed zijn op de hoofdrolspeler. Ik wilde iets schrijven dat veel intiemer is, iets dat zich richt op de interne worstelingen van een kunstenaar – het tegenstrijdige, onzekerheden en soms een verhoogd zelfbewustzijn, worstelen met persoonlijke identiteit, gevoelens van sociale vervreemding, existentiële angst … Veel van de dingen die een kunstenaar definiëren. Het is ook heel erg een verhaal over dit tijdperk van muziek, waar excessen van rocksterren over het algemeen iets uit het verleden zijn.”

Rainburn2

Of ik dit terug hoor op het album van de Hindoestaanse progrockers? Jazeker! De mannen hebben goed nagedacht over hun arrangementen, er wordt op een prettige manier omgegaan met de instrumenten. De melodieën zijn fijn om naar te luisteren, dat geldt ook voor de afzonderlijke inzet van gitaar, drums en baslijnen. Waar ik wél erg aan moet wennen is de zang. Af en toe iets te gekunsteld, naar mijn bescheiden mening. Alsof de zanger “rauwer” wil klinken dan hij eigenlijk kan. George Baker op progsokken.

Dat vergeef ik ‘m echter graag want afgezien van de delen waarin dat “over-acteren” aan de orde is klinkt het allemaal dikke prima. Zeker de harmonieuze stukken en de muzikale invulling.

Tien nummers van een band die het in zich heeft om de toehoorder te vermaken, een hoop potentie en met de juiste dosis inspiratie zorgt dat voor een interessante plaat die de moeite meer dan waard is.

Track listing:
01. The Wait
02. Merchant of Dreams
03. Elusive Light
04. Mirrors
05. Someone New
06. Purpose
07. Suicide Note
08. Insignify
09. Within
10. School of Atlantis

Rainburn 2018 line-up:
Vats Iyengar – vocals, guitar
Paraj Kumar Singh – guitar, vocals
Praveen Kumar – drums
Ravi Nair – bass guitar

links:
http://rainburn.com/
https://www.facebook.com/RainburnOfficial/
https://www.instagram.com/rainburnofficial/

Categorieën:Geen categorie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s