Fish – Clutching At Straws/Weltschmerz Tour, 15 november 2018 De Oosterpoort Groningen

Het was warm in een zeer goed gevulde Grote Zaal van De Oosterpoort te Groningen. Op het programma: Fish met z’n band. Waarschijnlijk voor het laatst. Een verslag…

fish

Door Rinco Ennema

Om het publiek vast op te warmen stond Doris Brendel met haar band op het podium. Geen onbekend gezicht, want behalve het feit dat ze in het voorprogramma staat tijdens deze tour is ze ook vaak achtergrondzangeres van Fish. Zo ook vanavond en tijdens haar set is de zaal al behoorlijk vol. Het geluid van de fluit die ze bespeelt doet alvast een beetje denken aan vervlogen tijden, het instrument kwam veelvuldig voor in de muziek van Marillion, de band waarvan Fish (Derek William Dick) jarenlang de voorman was.

Screen-Shot-2017-11-21-at-15.03.36Fish speelt vanavond de nummers van het laatste album dat hij samen met Marillion maakte: ‘Clutching at Straws’. Daarnaast horen we nummers van het nieuwe album ‘Weltschmerz’ dat naar alle waarschijnlijkheid het laatste album ooit zal worden van de boomlange Schot. De band bestaat naast Fish uit Steve Vantsis (bas), Robin Boult (gitaar), Gavin Griffiths (drums) en achter de toetsen zien we niet John Beck, maar Foss Paterson die terug van weggeweest is. En zoals gezegd dan nog Doris Brendel als achtergrondzangeres.

Fish speelt het album niet geheel achter elkaar, en ook niet in de volgorde zoals die op de originele plaat staat. Hij vangt aan met ‘Slàinte Mhath’ en de stemming zit er meteen in. De toon is gezet. Een toon die overigens wel een octaafje lager is dan vroeger; ome Fish kan de hoge noten niet meer aan. Daardoor is het gevoelsmatig af en toe wat “tam” maar naarmate de avond vordert neemt dat gevoel af en hebben we af en toe weer te maken met de oude Fish. Zoals we gewend zijn van de markante progrocker gebruikt hij veel mimiek, zijn gevoel voor theater is nog niet veranderd. Kan ‘m goed van pas komen als hij (weer) gaat acteren, want dat is waar hij zich meer op wil gaan toeleggen, net als op het schrijven van een boek, of misschien wel meerdere boeken.

Tussen de nummers door grapt en grolt de veteraan als vanouds. Het publiek vindt alles prachtig en heeft een geweldige avond. Om die reden is het jammer dat dit de afscheidstournee is maar beter nu stoppen dan op een moment waarop de fans niet meer komen. De stem wordt er namelijk niet beter op, zelfs op deze toonhoogte heeft de zestigjarige held (want dat is hij voor de fans) af en toe moeite om te doen wat er van hem verwacht wordt.

Om vast een voorproefje te krijgen van het nog te realiseren album ‘Weltschmerz’ is er een EP uitgekomen met de titel ‘A Parley With Angels’ en die vond gretig aftrek, na afloop van het concert bij de merchandising. Een zaal vol blije mensen… Fish kan het nog steeds. Met een brok in de keel realiseer ik me dat de man voor het laatst voor ons heeft gezongen. Ik kocht een shirt. Op de achterkant staan de datums van de tour. Ik was erbij…

Setlist

01. Slàinte Mhath (Marillion song)
02. Man With A Stick
03. Hotel Hobbies (Marillion song)
04. Warm Wet Circles (Marillion song)
05. That Time of the Night (The Short Straw) (Marillion song)
06. Little Man What Now
07. Torch Song (Marillion song)
08. White Russian (Marillion song)
09. Just for the Record (Marillion song)
10. C Song
11. Going Under (Marillion song)
12. Sugar Mice (Marillion song)
13. Waverley Steps
14. The Last Straw (Marillion song)

Encore:
15. Tux On (Marillion song)
16. Incommunicado (Marillion song)

Categorieën:Geen categorie

2 replies »

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s