Electric Mud – The Deconstruction of Light

Electrid Mud (naar het album van Muddy Waters?) heeft een nieuwe plaat. En dat zullen we weten ook! Rauwe energie samengepakt op een nieuwe plaat waarover het laatste woord voorlopig niet is gevallen!

emlight

Door Rinco Ennema

Hagen Bretschneider (ideeën, sound concept, bas) en Lennart Hüper (rythm guitaar) hebben zich altijd gefocust op instrumentale composities. Ze spelen eigen materiaal en produceerden hun eerste album ‘Dead Cat on a Railroad Track’ in 2013. Dit werk was een productie met alleen gitaren, bas en drums. Na hun succes besloten ze om samen hun muziek verder te ontwikkelen, resulterend in ‘Lunatic Asylum’, uitgebracht in 2015. Hagen en Lennart werden vergezeld door Nico Walser, die ‘Lunatic Asylum’ produceerde en ook leadgitaar en synthesizers speelde. Deze samenwerking bloeide verder op hun derde album ‘Wrong Planet’, met opnieuw producer en gastmuzikant Nico Walser. De composities op het eerste album waren grotendeels geworteld in bluesrock, maar op ‘Wrong Planet’ klinkt hun muziek als Sabbath of Zeppelin uit de jaren 70, maar ze combineren deze licks met dynamische patches van de drummachine uit de jaren 80. De stijl van het Hannover-duo is doordrenkt van ambitieuze muziek afgewisseld met melodieuze gitaarriffs. Deze arrangementen zijn soms geïnspireerd op de IJslandse band Sigur Ros, vooral door het gebruik van een strijkstok op de gitaar, en de gitaarsolo’s zouden niet misstaan ​​op een Camel of Pink Floyd album. Stel je voor: de vroege King Crimson samen met Tangerine Dream en Cluster en je krijgt de pure audio-magie van het nieuwe album ‘The Deconstruction of Light’.

Ok, tot zover wat highlights uit de biografie. Klopt het? Ja en nee. De vergelijking met Pink Floyd, King Crimson en Tangerine Dream gaat enigzins mank als je de nieuwe plaat beluistert. En eerlijk: de band heeft die vergelijking ook niet nodig want ze zijn prima in staat om zelf hele mooie muziek te maken. ‘Black Dog’ is een machtige opener (ik hoor een beetje Deep Purple in de riff) en om meteen in de kattensfeer te blijven: het kattengespin op ‘Canary in a Cathouse’ is briljant.

Verder staat het album bol van vette riffs en hier en daar wat elektronische lolletjes (het epische ‘Deadend Mind’ is daar een goed voorbeeld van). Er staan best veel lange nummers op de plaat, vier van de zeven nummers duren langer dan elf minuten. Maar ook een lief liedje als ‘Moongarden’ met “slechts” vier minuten is fijn om naar te luisteren.

Een fris, verrassend album met genoeg om van te genieten!

electric mud links:
https://www.facebook.com/LiquidSkyNet
https://electricmud.bandcamp.com/

https://www.youtube.com/c/ElectricMud1

official website:
https://electricmud.jimdo.com

Categorieën:Geen categorie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s