Haken – Vector

Het is me weer een staaltje vette power geworden, hoor! Haken pakt uit met het nieuwe album ‘Vector’ dat, anders dan de intro doet vermoeden, weinig met kerkorgels van doen heeft…

Haken vector

Door Rinco Ennema

“We houden er niet van om eenvoudige muziek te maken”, lacht zanger Ross Jennings. “We proberen altijd om verwachtingen te overtreffen, en ik geloof dat we datgene wat we met ons nieuwe album wilden bereiken, ook hebben bereikt.”

Hun vijfde studio-album gaat een zwaardere richting uit dan de eerdere werken. “We hebben altijd een heavy invloed gehad”, legt gitarist Charlie Griffiths uit, “maar het was duidelijk aan de hand van de riffs die we schreven dat dit een meer metal-album zou zijn. Dit zijn enkele van de meest riff-gedreven nummers die we ooit hebben geschreven. “

“Dit is iets waar we nu al een tijdje over nadenken”, voegt toetsenist Diego Tejeida eraan toe. “We hadden een paar zwaardere nummers op ons laatste album, ‘Affinity’ (2016). En ze deden het heel goed. Aan het einde van vorig jaar, toen we klaar waren met touren, vonden we dat het tijd was om die kant op te gaan en dit is het resultaat.”

Maar ‘Vector’, muzikaal zwaar, heeft een onderliggend thema dat door de zeven nummers heen loopt en dat zeker esoterisch en fascinerend is. “De scène speelt zich af op het nummer ‘The Good Doctor’, wat een heel leuk nummer is. Muzikaal voelt het als een logische stap vanaf ‘Affinity’, maar het is tekstueel een beetje meer theatraal, bijna als een ‘rock-opera’ zoals Haken ooit heeft gehad “, legt Griffiths uit.

Het gaat over een arts met een intrigerende, misschien sinistere interesse in een bepaalde patiënt. Van daaruit komt het verhaal in het gezichtspunt van de patiënt – die catatonisch lijkt te zijn, maar zijn geest speelt met wat herinneringen zouden kunnen zijn, of waanideeën veroorzaakt door de behandeling die hij ontvangt – laten we dit aan de luisteraars over laten om besluiten. Hoewel we niet te veel willen weggeven, zullen luisteraars die bekend zijn met onze backcatalogus plezier hebben bij het ontdekken van verdere aanwijzingen die we gedurende het hele album hebben geplant.

Ze begonnen het opnameproces eind mei van dit jaar en hadden het idee om het album tegen het einde van juni klaar te hebben. “De drums werden toegevoegd in Londen”, zegt Jennings. “Tegenwoordig zijn we een soort transatlantische band. Diego woont in Mexico (in de buurt van Mexico City) en Conner is in Indiana, dus een groot deel van het proces is gedaan via het uitwisselen van muziekbestanden via internet. De zang werd gedaan in de thuisstudio van Diego, die perfect was voor wat we nodig hadden en een ontspannen omgeving bood voor mij om me te concentreren op de uitvoering.”

haken banner

Het lijkt mij dat de fans van Haken zich prima kunnen vinden in het resultaat van de inspanningen van de band. Inderdaad is de muziek wat donkerder, zwaarder en met veel snelle riffs. Maar het maken van deze soort muziek, en dan nog goed ook, blijkt een kwaliteit die de bandleden goed beheersen. Er is veel ruimte voor solo’s, en uiteraard kun je het onverwachte verwachten. Nummers van vier minuten maar ook van meer dan twaalf minuten. Een gevariëerde plaat met proggy hoogstandjes.

Jennings: “Wat we hier hebben gedaan, is het aan anderen overlaten om zelf te beslissen waar het allemaal naartoe gaat en hoe het eindigt. Dat is waar Haken altijd al voor heeft gestaan. Door deze aanpak te volgen, zorgen we ervoor dat wat we doen verschillende dingen betekent voor verschillende mensen. En dat is de uitdaging voor de fans – om zelf hun eigen betekenis voor ‘Vector’ als een album te ontdekken. “

Haken – Vector (49:19)

1. Clear (01:57)
2. The Good Doctor (03:58)
3. Puzzle Box (07:45)
4. Veil (12:41)
5. Nil By Mouth (07:11)
6. Host (06:47)
7. A Cell Divides (05:00)

Line-Up:

Ross Jennings – Vocals
Charlie Griffiths – Guitar
Rich Henshall – guitar & keys
Diego Tejeida – keys Conner Green – bass
Raymond Hearne – drums

Online:

http://www.hakenmusic.com
http://www.twitter.com/Haken_Official
http://www.facebook.com/HakenOfficial
https://myspace.com/hakenmusic
http://www.youtube.com/user/HakenOfficial

Release: 2018-10-26 InsideOut Music

Categorieën:Geen categorie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s