Møster! – States of Minds

Als muziek je herhaaldelijk tot de rand van je irritatiegrens weet te krijgen om er vervolgens met je nieuwsgierigheid vandoor te gaan, dan doet het wél iets met je. Maar hoe vaak ben je bereid tot die grens te gaan?

moster

Door Rinco Ennema

Wie ook wil ontdekken hoe het is om bovenstaande te ervaren kan vanaf 28 september zijn of haar hart ophalen. Dan komt namelijk de nieuwe plaat van Møster! uit met de titel ‘States of Minds’. Een titel die, gezien het eerder geschrevene, wel passend is in dit geval.

De muziek van deze band, bestaande uit gitarist Hans Magnus Ryan (Motorpsycho), drummer Kenneth Kapstad (ex-Motorpsycho, Grand General), Nikolai Haengsle (The National Bank, Elephant 9, Big Bang, Band of Gold, Needlepoint) als bassist, Jorgen Traeen (synths, lap steel guitar) en Kjetil Møster (sax, klarinet, percussie) is te omschrijven als (behoorlijk) experimenteel. Vrije-vormrock, progjazz, funk… labels die bij elkaar in een zak zijn gedonderd waarna de zak flink is geschud en leeggekieperd op een bord vol experimenten van chef-kok Møster!

Het is een dubbelalbum, beide cd’s herbergen vijf tracks. Persoonlijk heb ik (nog) meer moeite met album ‘a’ dan met ‘b’. Sommige nummers halen me het bloed onder de nagels vandaan en nét als ik het punt heb bereikt dat ik het niet meer trek gebeurt er iets waardoor ik tóch blijf luisteren. Dan komt er opeens een wél begrijpelijk deuntje en of ritme voorbij zodat de gemoederen weer wat gesust worden. Echter is dat van korte duur, de pesterij begint al vrij ras opnieuw.

Het is één en al improvisatie wat voorbij komt en ik vraag me af of de bandleden erin zouden slagen om precies dezelfde muziek nog een keer te spelen, zonder enige afwijking van wat er op het album te horen is.

Toch staan er op schijf ‘b’ wel degelijk stukken die ik erg kan waarderen, iets meer mellow, iets meer experimentele rock dan de chaos die op schijf ‘a’ staat.

Al met al verteld de band een bijzonder verhaal met veel fantasie en passie. Echter vertellen ze het in een taal die ik niet versta, wat waarschijnlijk meer over mij zegt dan over het verhaal zelf…

Tracklist:

CD1
1. Brainwave Entrainment
2. Unhorsed By Chivalry
3. Plate Sized Eyes
4. Mystére
5. Bow Shock

CD2
1. Life Wobble
2. Phantom Bandotron
3. Sounds Like a Planet
4. Mon Plaisir
5. What a Flop Waking Up

Label: Hubro Music

Categorieën:Geen categorie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s