Philhelmon – Perpetual Immoble

Het begint met een klaterend beekje en prachtig pianospel dat uitmondt in een waar festijn voor de oren. Rara, wat is dat? Juist, ‘Perpetual Immobile’ van Philhelmon! Zelfs Chopin heeft een handje geholpen!

pi

Door Rinco Ennema

Er is een hoop tijd in dit project gestoken en dat hoor je terug in het eindresultaat. Henk Bol, want dat is de echte naam van Philhelmon (wat zijn tweede voornaam is), heeft zich weten te omringen met een hoop rasartiesten die het nodige toevoegen aan de toch al bijzondere mooie muziek die deze man weet te schrijven. Zo is er Ky Fifer, die veel zang voor zijn rekening neemt en ook complete koren zijn ingezet om het album naar een hoog niveau te tillen. Dat mag ook als je in ogenschouw neemt dat er van 2012 tot 2018 is gewerkt aan de totstandkoming van dit bijzondere album.

Variatie is er genoeg, de plaat verveelt geen moment en biedt genoeg voor een grote groep muziekliefhebbers. Qua stijl wisselen de nummers elkaar af, als je gelijkenissen zoekt kom je uit bij Neal Morse, Van der Graaf Generator, King Crimson en dat soort bands. Maar daarmee is de kous niet af, want met sopraan Nathalie Mees die haar medewerking verleent kun je wel nagaan dat het niet alleen maar progrock is. Er komt zelfs iets cowboy-achtigs voorbij! Vooruitstrevend is het dus sowieso wel.

Triest was het overlijden van John Havermans in 2017 die ook volop meedeed aan het project, in de vorm van synthesizers, kerkorgel, schrijven en programmeren. Op de website van Philhelmon kun je exact zien wie verder wat heeft gedaan.

De muziek (en zang) gaat van boeiend naar spannend en van grappig naar emotioneel enzovoorts. Geen minut is hetzelfde tijdens mijn vele luistersessies. Er wordt gebruik gemaakt van een enorme hoeveelheid instrumenten, veelal bespeeld door Bol zelf maar ook Ky Fifer doet de nodige bijdrages, daarnaast is er echt een megalijst te maken van alle namen van mensen die fantastische dingen doen in dit nieuwe Philhelmon- project.

De CD wordt geleverd in een bijzonder fraaie hoes, en is voorzien van een even fraai boekje met alle teksten erin, en de namen van de artiesten staan per nummer vermeld. Ook hier is de nodige aandacht aan besteed.

Ik kan iedereen aanraden om dit album in huis te halen, je doet jezelf er een groot plezier mee, en in mijn geval misschien zelfs de buren. 😉

http://www.philhelmon.com

Categorieën:Geen categorie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s