Oh. – Metallia

Olivia Hadjiioannou, beter bekend onder haar artiestennaam ‘Oh.’ heeft een nieuwe, korte CD uitgebracht onder de titel “Metallia”. Op de cover zie je Olivia zelf en aan de binnenzijde zit ze met ontbloot bovenlijf op een mythisch lijkend wezen. Er zit een boekje bij (“The Oh.racle”) waarin wat uitleg en inzichten worden gegeven. Oh. is niet standaard. Oh. is hart en ziel.

oh

Door Rinco Ennema

Het eerste nummer schopt meteen kont. ‘Red Lion’ is een krachtig nummer waarin gebruikt wordt gemaakt van traditionele instrumenten zoals gitaren, drums, violen en bas maar er wordt ook een toumperleki (ook wel ‘goblin drum’ genoemd) ingezet. Daarnaast is de stem van Olivia te horen, niet zingend maar wel haar stem ‘bespelend’. Er zit een fijn ritme in dit nummer, een beukfestijn waarbij je je snel thuis voelt.

‘Bee’ begint wat rustiger maar vergis je niet in de innerlijke kracht die op het punt staat vrij te komen. Bij voldoende volume uit de speakers is dit een verraderlijk hypnotiserende muzikaal beeldhouwwerk. Heerlijke riffs en plagende uithalen op de gitaar zorgen voor een spanningsveld dat abrupt wordt opgeheven als het nummer stopt.

‘Androgyny’ zou het verhaal vertellen van een persoon die verdeelde gedachten heeft maar later in balans komt en eenheid ervaart door het zich constant afvragen of zijn/haar reflecties wel correct zijn. Tot zover het intellectuele. Daarnaast is het gewoon een gruwelijk fijn stuk muziek om naar te luisteren, de “yeah’s” van Olivia zijn zalf voor de oren.

‘Ressurection’ dan. Een track waarin wordt gesteld dat de persoon in kwestie is geworden wat hij/zij altijd al was, maar nooit wist het te zijn. Meester van de spirituele en fysieke wereld. Een nummer waarin wordt geexperimenteerd met drums en dat komt prima uit de verf.

Wat er dan gebeurt houdt het midden tussen een rituele indianenzang en het uitdrijven van demonen. In ‘Dragon Kiss’ worden flink wat keelklanken geproduceerd en wordt de stem ingezet om emoties weer te geven die met normale instrumenten niet benadrukt kunnen worden, op een trance-verwekkende wijze.

Dat de stem een belangrijke factor is op deze nieuweling van Oh. wordt in het laatste nummer ‘Triumph’ wel heel duidelijk. Eigenlijk sluit dit nummer naadloos aan op ‘Dragon Kiss’, de passie spat ervan af. Mooie afsluiter van deze, weer veel te korte, CD van Oh.

‘Metallia’ is wat het is, geen muziek voor tere zieltjes maar een kortstondige storm van instrumentale muziek (aangezien de stem niet voor woorden wordt ingezet, maar voor klanken) die bij de liefhebber van krachtige, progressieve en experimentele muziek goed zal vallen.

https://olitunes.com/

https://www.facebook.com/olitunes/

Categorieën:Geen categorie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s