Camel – Moonmadness in De Oosterpoort te Groningen, 30 mei 2018

De band die nog steeds uitverkochte zalen trekt tijdens deze tour (Israël, Turkije, Japan, Spanje) heeft ook in Groningen een bijna volle zaal te pakken. De Oosterpoort heeft dus een goede slag geslagen door het binnenhalen van deze wereldband die in het begin van de jaren zeventig werd opgericht door de enige constante factor van de band, gitarist Andrew Latimer…

camel1

Door Rinco Ennema

De overige bandleden zijn door de jaren heen wat afgewisseld maar momenteel bestaat de bezetting uit Latimer, en verder uit Colin Bass (basgitaar, hoe toepasselijk), Denis Clement, drums en percussie) en Pete Jones (keyboards). De zang wordt door de heren afgewisseld.

Niet iedereen weet dat keyboardist Jones al vanaf zijn vroege jeugd blind is. Dat belet hem echter niet om zijn instrument op fabuleuze manier te bespelen en de saxofoonsolo die hij vanavond laat horen zorgt voor spontaan opkomende kippenvel.

Andrew Latimer moet zijn werk zittend doen, eerder tijdens de tour moest hij van het podium worden gevoerd en werd de tour stilgelegd vanwege een hernia die ondertussen beheersbaar onder controle is zodat ook dat geen belemmering is voor zijn virtuoze gitaarspel.

‘Moonmadness’, het album uit 1976, staat centraal vanavond maar uiteraard wordt er ook ander werk ten gehore gebracht, ik hoor nummers voorbij komen van ‘I Can See Your House Frome Here’ (1979) en ook prachtig werk van ‘Dust and Dreams’ (1991).

Wat te verwachten is van een band van dit bouwjaar is een publiek met een hoog “grijsgehalte”. Echter is er ook wel degelijk een jongere groep liefhebbers vertegenwoordigd, die volop geniet van de band. Het is een zitconcert, wat prima is voor de luisterliedjes maar er zijn ook nummers waarbij het best fijn zou zijn om iets meer “bewegingsvrijheid” te hebben. Het is namelijk aardig lastig om stil te blijven zitten.

Camel2

Na een eerste set van zo’n drie kwartier is er tijd voor een pauze. Twintig minuten later gaan we weer los en laat de band horen waarom de liedjes nog steeds zo geliefd zijn. Wát een fantastische nummers! De inspiratie van Camel kwam ooit voort uit bands als Genesis en Kansas maar qua tempo- en themawisselingen zijn ze zélf uitgegroeid tot een absolute overtreffende trap van veel inspiratiebronnen.

Camel is en blijft een wereldband, die het begrip classic-prog een eigen stempel heeft gegeven. En, oh ja:

“WE ARE NOT A CIGARETTE COMPANY!

To secure the future of the musical group, internationally known as ‘CAMEL’ , Camel Productions was established in 1991. “CP”, as it is affectionately called, is owned and operated by and solely for Camel.”

Deze tekst is terug te vinden op de website van de band, waar ook de overige tourdata en ander nieuws te lezen valt. Doen!

https://www.camelproductions.com/

 

 

Categorieën:Geen categorie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s