Crossing Eternity – The Rising World

Manu(el) Savu is een gitarist/Componist uit Roemenië en weet zich tussen de grote namen te mengen in de rockscene van Boekarest. Al snel wordt hij gezien als gerespecteerd gitarist in de metal scene en toert hij met bekende Roemeense bands langs de grote podia aldaar. Manu heeft een grote voorliefde voor Fender gitaren, met als voorkeur de Stratocaster (zoals ook ondergetekende)…

cerw

Door Ruud Dielen

In 2017 ging Manu de studio in om wat nieuwe ideeën uit te werken, wat heeft geleid tot het ontstaan van Crossing Eternity.

Als lead vocalist wist hij vriend en collega Berti Barbera te strikken, die zijn sporen in de Roemeense muziek scene ruimschoots verdiend heeft. Drummer is Uffe Tillman van het Zweedse Bliss In The Abyss waar ook Manu de snaren bespeelde. Drie gelouterde muzikanten met een behoorlijke staat van dienst. Deze getalenteerde musici weten wat ze willen, energieke progressieve metal maken en dat is aan het resultaat van dit debuut terug te horen.

Een heerlijke Old School klinkende plaat met een portie energieke Heavy Metal waar je blij van wordt!

 

Manu wil graag diepgang in zijn songs en legt met The Rising World zijn ziel bloot. Een zoektocht naar de essentie van ons bestaan, waar het allemaal echt om draait.

Een muzikale verklaring van “there must be more to this life than we can see” een visie die ik graag met hem deel. Er is veel aandacht besteed aan de geluidsopname, er zit definitie in de instrumenten, het klinkt aangenaam en open. De vocalen zitten mooi in de mix, de drums zijn strak en vet, de gitaren zijn prominent aanwezig en dat verdient het ook. De bas is iets op de achtergrond gemixt en de keyboards zijn functioneel en in dienst van de songs. Dit geeft de muziek meer metal- dan een proggevoel.

De songs zijn zeer strak en uitgebalanceerd qua opbouw, en het melodieuze aspect is niet over het hoofd gezien.

De plaat opent met allure! De toon is gezet en laat meteen het niveau horen wat we mogen gaan verwachten van The Rising World. Heavy metal met strakke riffs en vette groove’s, overgoten met een heerlijke jus van progressieve rock.

ceband

 Moddervette powerchords knallen uit mijn speakers, gedragen door super strakke drums en de vocalen van Berti klinken aangenaam en liggen lekker in de mix. Mooie arrangementen en (synergy?) koortjes. Ruige songs maar niet agressief en met mooie virtuoze maar melodieuze gitaar soli van Manu. Hier en daar hoor ik eclectische invloeden zoals de fluit in “Kingdom Come”, waarbij ik visuele beelden van de middeleeuwen krijg, wat ik overigens ook bij sommige zang melodieën krijg. Ook hier mooi koorwerk onder de heerlijke stem van Berti.

 Ondanks dat mijn muzikale voorkeur veel verder reikt dan progmetal kan ik niet anders concluderen dan dat The Rising World een geweldig debuutalbum is geworden. De plaat klinkt open en gaat niet vervelen. Goed gecomponeerde songs, mooie arrangementen waarbij de vocalen goed uitkomen en de gitaren die prominent aanwezig zijn zoals ’t hoort bij deze muziekstijl. Goed soleerwerk met de nodige snelheid maar niet over de top! Een mooie plaat die voor de progmetal-liefhebbers zeker de moeite waard is. Wel ben ik benieuwd hoe deze drie heren dit live willen gaan brengen.

Ruud Dielen aká Glorious Wolf (curious, see bandcamp)”

 

LABEL: ROCKSHOTS Records

RELEASE: 15 June 2018

Categorieën:Geen categorie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s