Ola Kvernberg – Steamdome

Heb ik te maken met een moderne Ennio Morricone? Is Slagerij van Kampen de progressieve kant van het spectrum aan het ontdekken? Is Mark Knopfler de weg kwijt? Leeft Bob Marley nog? Wat gebeurt er allemaal op deze plaat die onverwacht in de bus viel?

steamdome

Door Rinco Ennema

Je moet het maar kunnen, een album maken dat voor het overgrote deel percussie als fundament heeft. En dan ook nog eens spannende etages bouwen. Het kan, zo blijkt tijdens het luisteren naar ‘Steamdome’. Drie jaar na de release van ‘The Mechanical Fair’ is Ola Kvernberg terug met een zeer ritmisch, fantasierijk en verrassend album. Een plaat die her en der een brute uitval doet als een op hol geslagen goederentrein. Een instrumentaal meesterwerkje vol surrealistische en provocerende nummers, grenzeloos en met gebruikmaking van de breedste muzikale verfkwast die je je kunt voorstellen.

Een ervaring die met iedere luistersessie nieuwe lagen openbaart, zo merkte ik tijdens een middagje kritisch observeren. Een landschap waarin ritmische patronen, beats en grooves de dienst uitmaken. Ola schakelde drie vaardige drummers in. Zodoende is er veel ruimte voor “sticks, metal and a variety of drums” om Ola’s woorden te gebruiken.

Als je dit in een hokje wilt plaatsen zou ik zeggen dat je moet denken aan een energieke mix van jazz, folk en alternatieve rock. Maar ook een reggae-achtig nummer komt voorbij. Deze locomotief van muzikale kracht wordt aangedreven door Erik Nylander (Mechanical Fair, Liarbird), Borge Fjordheim (Sivert Hoyem, Monica Heldal) en Hans Hulbaekmo (Broen, Atomic, Moskus) en als aanvulling op het meesterlijke vioolwerk van Ola zelf is er nog de stomende bas van Nikolai Haengsle Eilertsen (Elephant9, Band Of Gold), de intrigerende noten van gitarist Oyvind Blomstrom (El Cuero, Odd Nordstoga) en het heerlijke nostalgische orgelgeweld van Daniel Buner Formo (Trondheim Jazzorkester).

Het moge duidelijk zijn dat ik helemaal lyrisch ben over dit album. Wát een verwennerij, onmisbaar voor liefhebbers van instrumentale rock die rockt, swingt, én inhoud heeft.

Tracklisting:

01. Prologue
02. And Now
03. Caterpillar
04. Black Lemon
05. Go Up
6. Interlude
07. Above The Dance part I
08. Above The Dance part II
09. Through The Mantle
10. Credits

Label: Grappa

Categorieën:Geen categorie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s