Melted Space – Darkening Light

Een heerlijke plaat! Stevig, symfonisch en medogenloos. Opera gaat gepaard met metal, met dit als resultaat. Een muzikale dreun voor je smoel, maar je wordt meteen erna verzorgd door de beste verpleegsters die je je kunt wensen.

melspac

Door Rinco Ennema

Pierre Le Pape is de grondlegger van Melted Space, zijn album “The Great Lie” uit 2017 werd gemaakt met medewerking van leden van Morbid Angel, Mayhem, Dark Tranquillity, Orphaned Land, Shining, Ayreon, Sirenia nog veel meer, plus The City of Prague Philarmonic Orchestra. Er werden twee Europese tours afgewerkt, samen met Symphony X en Leaves Eyes. En nu is Ailyn, de voormalige zangeres van Sirenia ingezet op het nieuwe album ‘Darkening Light’. Zij is echter niet de enige vocaliste, Le Pape heeft zich opnieuw weten te omringen met een verscheidenheid aan artiesten die meewerkten aan het album. Ook het Praagse orkest was wederom van de partij.

Metal-opera. Het is voor de hand liggender dan het klinkt want net als bij een goede opera wordt de luisteraar meegezogen in het verhaal dat Le Pape wil vertellen met zijn liedjes. Die liedjes zijn goed opgezet, muzikaal dik in orde en voorzien van de juiste vocalen op de juiste momenten. Het verhaal omhelst de begrippen chaos, harmonie, tijd, ruimte, aarde, water, lucht, vuur, dood en leven, de mensheid en leugens, en iedere vocalist heeft een rol.

Iedereen die regelmatig een review van mijn hand leest weet dat ik “schreeuwzang” (grunts en gromwerk) niet kan waarderen. Die komen op dit album wél voor, bijvoorbeeld nadrukkelijk in het nummer ‘Trust In Me’. Daar zitten delen in die gezongen lijken te worden door een schorre demon die net een slof sigaretten door zijn strot heeft zitten duwen. Ik heb er niets mee maar grappig genoeg is de muziek dermate intrigerend dat het me nog niet heel erg stoort. Als het echter in het nummer ‘Regrets’ ook weer wordt ingezet spoel ik even een stukje door. Er zijn grenzen.

Samengevat is ‘Darkening Light’ een kunststukje geworden met een enorme power en energie. Haal die schorre duivels eruit en je hebt een meesterwerk. Maar da’s slechts mijn idee…

Track Listing:
01. The Void Before
02. Newborns
03. The Meaning of this Place
04. From the Beginning to the End
05. The Dawn of Man (I’m Alive!)
06. Trust in Me
07. Regrets
08. Man and Future
09. Missing Creed
10. Fallen World

Vocalists:
Catherine Trottmann – Chaos
Clémentine Delauney (Visions of Atlantis, Exit Eden) – Harmony
Sakis Tolis  (Rotting Christ)- Time
Pierre Le Pape – Space
Ailyn Giménez Garcia (Sirenia)- Earth

Lucie Blatrier – Water
Guillaume Bideau  (Mnemic, Scarve)- Air
Black Messiah  – Fire
Øyvind Hægeland (Arcturus) – Death
Silje Wergeland (The Gathering)- Life
Jeff Scott Soto – Man
Mikael Stanne (Dark Tranquillity)- Lie

Label: Sensory/Laser’s Edge

Links:
https://www.facebook.com/meltedspace
https://www.metal-archives.com/bands/Melted_Space/3540397034

Categorieën:Geen categorie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s