Gentle Knife – Clock Unwound

Gentle Knife is een elfkoppig ensemble uit Noorwegen dat voornamelijk progressieve rock speelt. Hierbij wordt gebruik gemaakt van zowel mannelijke als vrouwelijke vocalen, meerdere gitaren, keys, synths, mellotron, saxofoon, trompet, fluit en nog wat andere instrumenten. De stijl van het gezelschap lijkt het meest op de progrock uit de jaren zeventig. Met het nieuwe album ‘Clock Unwound – Gentle Knife II’ hebben ze iets bijzonders neergezet, zo kan ik concluderen na meerdere luistersessies van de plaat.

gncu

Door Rinco Ennema

“What would you do if I sang out of tune? Would you stand up and walk out on me?”
Dat moet de gedachtegang zijn geweest van de band bij het maken van de titelsong die na de intro ‘Prelude’ komt. Het nummer heet ‘The Clock Unwound’ en daarin wordt zó allemachtig “out of tune” gezongen dat het er dik bovenop ligt dat dit bewust is gedaan en niet gewoon een kwestie van vals zingen is, al dacht ik dat eerst wel. Mooi? Nee. Intrigerend? Dat wel. En dat ik niet meteen ben afgehaakt heeft te maken met de muziek die de band weet te produceren. Het is overduidelijk te horen dat er invloeden zijn gebruikt van Van der Graaf Generator. Dat zal ook het a-tonale deel verklaren, al is meneer Hammill daar natuurlijk heer en meester in en valt dat niet te kopiëren.

Dat de band uitstekend in staat is om harmonieuze en zuivere zang ten gehore te brengen blijkt uit het hele verdere album. De teksten gaan veelal over liefde en bedrog, vervagende dromen, plannen die niet goed lopen, verlangen en teleurstelling. Een trieste bedoening al met al en inderdaad is de muziek bij vlagen ook gewoon voelbaar treurig. Goeie zaak, want als ik dat voel betekent dat, dat het de band gelukt is om me te raken. Knap, dat je dat zes epische nummers lang weet te bewerkstelligen. Naast VdGG komen er flarden Jethro Tull, Gentle Giant, Pink Floyd, King Crimson, Genesis, Yes en Camel voorbij. Weliswaar heeft de band een eigen, frisse en moderne kijk op dit genre zodat het hun eigen gecontroleerde chaos is wat er op het album is terechtgekomen.

Een plaat vol onverwachte wendingen, schurende- maar ook prachtige zangpartijen, elementen van jazz, donkere symfo en melancholische melodieën. Inventief en intens, gewaagd en goed gelukt. Een grote verrassing nog zo kort in het nieuwe jaar. Ik ben er lyrisch over!

Tracklist:

1. Prelude: Incipit
2. The Clock Unwound
3. Fade Away
4. Smother
5. Plans Askew
6. Resignation

http://www.gentleknife.com

Bajkal Records

Categorieën:Geen categorie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s