Silhouette – Een band met een ziel…

Op 14 juni 2014 schreven wij voor het eerst over de Nederlandse neo-progband Silhouette en beschreven in diezelfde maand het album dat toen van de band uitkwam (Beyond the Seventh Wave). Toen heetten we nog ‘Progpraat’. Nu, bijna vier jaar later deden we als ‘Rock Affairs’ een oproep aan onze lezers en volgers om de naam van een band te noemen die extra aandacht verdient. Daar kwamen een paar hele interessante namen uit maar de naam Silhouette werd meerdere keren genoemd, te weten door Erik Laan (duh!), Daniel van der Weijde (duh!), Maurice Vliege en Hans van Wurmond. Ok, twee van de vier zijn bandleden maar we beginnen de serie achtergrondverhalen dan toch maar met deze band. Je moet uiteindelijk ergens beginnen.

sillogo

Door Rinco Ennema

Omdat je het wiel geen twee keer hoeft uit te vinden beginnen we dit verhaal met een vrije vertaling van hun eigen Engelstalige biografie die ik geheel onbeschaamd van de website van de band heb geplukt en hier en daar begrijpelijk heb gemaakt…

“De band Silhouette bestaat sinds 2005, gestart door een paar vrienden met passie voor progressieve rockmuziek. Ze wilden liedjes schrijven die een verhaal vertellen en een ziel hebben. In die tijd bestond de band uit Brian de Graeve (zang en gitaar), Jos Uffing (zang en drums), Gerrit Jan Bloemink (basgitaar) en Erik Laan zang en keyboards).

Al snel was het duidelijk dat er chemie in de band was en hoewel Silhouette begon met slechts bescheiden ambities, realiseerden ze zich dat hun ideeën het verdienden om op een album te staan. Met een minimaal budget, zonder een echte studio om op te nemen en zonder label, bracht Silhouette in 2007 hun debuutalbum ‘A Maze’ uit. Aangenaam verrast door het succes van dit debuutalbum, begon Silhouette al snel met het schrijven en opnemen van het volgende album: ‘Moods’. Dit album was gebaseerd op een autobiografisch verhaal van Brian. De ban kon dit tweede album in 2009 uitbrengen via Progress Records, een Zweeds label. Het album, gemixt en geproduceerd door Gerben Klazinga (Knight Area), verkocht nog beter dan de eerste en kreeg zeer positieve recensies van over de hele wereld. In het opnameproces van ‘Moods’ maakte Silhouette ook kennis met Aldo Adema (Seven Day Hunt, Tumble Town en Egdon Heath), die een paar gitaarsolo’s op het album speelde.

In 2012 bracht Silhouette hun derde album ‘Across the Rubicon’ uit, wat een volgende stap betekende in het crescendo van positieve reacties die de band van over de hele wereld ontving. In drie maanden tijd was het uitverkocht en bereikte het een nummer één positie in de Progwereld-hitlijsten gedurende twee maanden en een nummer één verkooppositie in de meest prominente Britse Progrock-websitewinkel. Het album werd geco-produceerd door Aldo Adema en gemasterd door Han Uil. Aldo speelde opnieuw enkele prachtige gitaarsolo’s op het album.

Ondertussen was Silhouette er ook in geslaagd om “live” een ​​een naam op te bouwen door het podium te delen met bands als Landmarq, Saga, Credo, Focus, Knight Area, Martigan en anderen. Silhouette speelde optredens in Duitsland, België, het Verenigd Koninkrijk en natuurlijk veel in Nederland.

In 2013 verliet Jos de band om persoonlijke redenen. Hoewel de band zijn geweldige stem, zijn schrijverstalent en humor zou missen, werd zijn plek snel ingevuld door Rob van Nieuwenhuijzen, die zijn talenten had bewezen met zijn progmetalband Incidense. Rob ging beide bands combineren. In hetzelfde jaar vroeg Silhouette aan gitaarwonder Daniel van der Weijde om zich bij de band aan te sluiten nadat hij werd gezien tijdens het Marillion-weekend in Port Zelande in maart 2013, waarbij hij een versie van “Splintering Heart” speelde als gastmuzikant.

In 2013 en 2014 ondernam Silhouette een erg ambitieus project, een conceptalbum met de titel “Beyond the Seventh Wave”. Het is een album over de honger naar vrijheid van een onschuldige man die voor het leven is veroordeeld tot dwangarbeid. Het verhaal werd geïnspireerd door verhalen en boeken zoals Papillion. Op het album speelden verschillende muzikanten een gastrol, waaronder toetsenist Ton Scherpenzeel (Kayak, Camel), cellist Ruben van Kruistum (Adeia), violiste Laura ten Voorde (Adeia), klarinettist Tamara van Koetsveld (Nederlands Royal Airforce Orchestra) en fluitist Mary O, die ook aanwezig was als gastvocalist en fluitist op ‘Across the Rubicon’.

Tijdens het proces van het opnemen van het album besloot GJ om Silhouette te verlaten omdat hij het gevoel had dat hij de band niet meer kon combineren met zijn werk en privéleven op een manier die volgens hem in deze fase nodig was voor de band. Hij werd vervangen door Jurjen Bergsma die onmiddellijk begon om de baspatijen op de resterende nummers voor “Beyond the Seventh Wave” in te vullen.”

Silhouette-4b-foto-Bert-Treep.jpg

Anno 2018 bestaat de Utrechtse band uit Erik Laan-Keyboard en vocals, Jurjen Bergsma-Bass Guitar, Rob van Nieuwenhuijzen-Drums, Brian de Graeve-Guitar and vocals en Daniel van der Weijde-Guitars. Het laatste wapenfeit dateert van november 2017, het album ‘The World Is Flat (and other alternative facts)’… een album waar we een recensie over hebben geschreven en waarvan de muziek me nog steeds blij maakt.
Wie eens aan dit album wil snuffelen: Bekijk de links onderaan dit artikel.

We hopen dat er nog vele albums en optredens volgen van deze band die de muziek van Marillion, Genesis, Arena en Pink Floyd doet samensmelten alsof ze een allesomvattend silhouet vormen… ondoorzichtig en met een goed contrast met de achtergrond. Maar wél op hun eigen manier!

Door ons gemaakte reviews:

https://progpraat.wordpress.com/2014/11/20/silhouette-beyond-the-seventh-wave/
https://rockaffairs.org/2017/10/20/1430/

Links naar band-info:

https://silhouettenl.bandcamp.com/
http://www.silhouetteband.nl/
https://www.facebook.com/Silhouette-Fans-352507178524989/
https://www.facebook.com/silhouette.official.nl/

 

 

Categorieën:Geen categorie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s