Kayak – Seventeen

In de loop van een carrière die tot nu toe 45 jaar omvat, heeft Kayak zich gevestigd als een van Nederlands meest succesvolle progressieve rockbands, met een loyale, internationale fanbase. Na een pauze van 3 jaar zijn ze terug met een bijna complete nieuwe line-up, een nieuwe platenfirma en een prachtig nieuw album, toepasselijk ‘Seventeen’ geheten, omdat het hun 17e studioalbum is …

Press_Cover_01

Door Rinco Ennema

Kayak werd in 1972 opgericht in Hilversum door toetsenist Ton Scherpenzeel en drummer Pim Koopman, vrienden sinds hun vroege tienerjaren. Met Max Werner (leadzang), Johan Slager (gitaar) en bassist Cees van Leeuwen was de eerste line-up van Kayak compleet en werd de nieuwe band binnengehaald door EMI Records en aangemerkt als een nieuwe supergroep. Vele albums en successen volgden tot de band in 1982 uiteen viel door muzikale en persoonlijke onenigheid.

Achttien jaar later kwam de band terug wat leidde tot een nieuw album in 2000 met opnieuw Pim Koopman op drums en Max Werner als zanger. De laatste moest echter wegens ziekte afhaken en werd opgevolgd door Bert Heerink (ex-Vandenberg) die al eerder live met de band had opgetreden. Met hem werden drie studio-albums opgenomen inclusief wat rock-opera’s. Hierbij kwam ook Edward Reekers (die eerder in de line-up zat) terug én Cindy Oudshoorn werd de eerste vrouw die de leadzang op zich nam.

Daarna gebeurde er van alles met de band. Van het intieme ‘Kayakoustic’ tot hun tour ‘Letters from Utopia’ (tijdens die tour overleed Pim Koopman onverwacht) gebeurde er van alles en de dood van Koopman leidde bijna tot een nieuwe opheffing van de band. De band haalde echter Hans Eijkenaar binnen en met hem werd twee jaar later het album ‘Anywhere But Here’ opgenomen, opgedragen aan Pim Koopman. Opnieuw werd er een opera gemaakt, ‘Cleopatra- The Crown of Isis’ (2014) en vlak voordat de band hiermee op tournee zou gaan kondigden Reekers en Oudshoorn aan dat ze de band wilden verlaten. Maar nu, in 2018, is de band weer helemaal terug met hun nieuwe plaat ‘Seventeen’.

Toen Ton Scherpenzeel de deur op een kier zette voor de mogelijkheid om Kayak opnieuw op te starten kwamen de nieuwe nummers al snel. In een paar maanden tijd was het meeste materiaal geschreven. Ondertussen ging hij op zoek naar nieuwe bandleden. “Ik wilde niet doorgaan met dezelfde mensen”, zegt Ton. “De oude bezetting was geweldig, maar de levenscyclus was duidelijk ten einde. Na de ondergang van Pim Koopman in 2009 veranderde de situatie en begon zich langzaam een ​​band binnen een band te vormen. Dat was het begin van het einde. Het heeft al mijn energie en inspiratie opgezogen”. Zo begon de zoektocht naar een nieuwe leadzanger, wat geen gemakkelijke klus was. “Kayak-liedjes zijn niet gemakkelijk te zingen”, geeft Ton toe: “Een geweldige stem is niet genoeg. Als luisteraar identificeer je je met een nummer voornamelijk vanwege een stem. De meeste van onze liedjes spreken zowel je emotie als je intellect aan. De melodieën zijn toegankelijk maar soms ook behoorlijk gecompliceerd en de teksten zijn niet gemakkelijk. Voor mij moet een zanger natuurlijk klinken. Er mag geen afstand zijn tussen de stem en de noten.”

In Bart Schwertmann vond Ton wat hij zocht. Bart was de eerste die auditie deed, maar hij werd niet ter plekke aangenomen. Ton legt uit waarom: “Ik hield van zijn stem, maar ik was niet helemaal zeker. Aangezien hij de eerste was, wilde ik verder kijken om te vergelijken. Nadat ik een paar anderen had gehoord luisterde ik opnieuw naar de auditie van Bart en wist dat hij de juiste was. Hij heeft een geweldig bereik, maakt verbinding met het materiaal en heeft live-ervaring, wat belangrijk is.”
Degene die ook zijn stempel op het album heeft gedrukt, is Kayak’s nieuwe gitarist Marcel Signor, een man waarmee Scherpenzeel heel gelukkig is. “Marcel is een fantastische speler, zeer veelzijdig, met een goed gevoel en begrijpt wat hij doet. Hoewel hij de noten speelt voor de melodie en thema’s die ik heb geschreven, maakt hij ze echt tot de zijne.”

De nieuwe bassist Kristoffer Gildenlöw (ex Pain of Salvation, Neal Morse Band) is slechts op één albumtrack te horen, simpelweg omdat Ton Scherpenzeel zelf ook bas speelt. “Ik heb af en toe bas gespeeld op KAYAK-albums op het moment dat we ons tussen bassisten bevonden. Die situatie deed zich opnieuw voor, dus pakte ik mijn kans.” Drummer Colin Leijenaar (Neal Morse-band) completeert de line-up, hoewel hij niet op het album speelt.

Dat album is een juweeltje geworden. Er zit, als je het mij vraagt, de hele geschiedenis van Kayak in. Dat geldt voor de muziek, maar zeker ook voor de teksten. Overal is over nagedacht, niets is zonder reden uitgevoerd. Dat klinkt logisch maar maak zo’n album maar eens ‘kloppend’ na zoveel jaar in de muziekwereld en met zo’n voorgeschiedenis. ‘Seventeen’ is het resultaat van een band die, als een goede wijn, jaren heeft kunnen rijpen om vervolgens een fantastisch bouquet en afdronk te kunnen bewerkstelligen.

“Armoured knights and guardian angels Did what knights and angels do Unaware of hidden dangers  And from where the cold winds blew
When the rain of doom came falling And they saw the damage done She ignored the mad men calling Reaching for the sun…” (Feathers and Tar)

Kippenvel, siddering en oorgasme. Kayak flikt het ‘m weer.

KAYAK “Seventeen” (60:00)
01. Somebody (3:04)
02. La Peregrina (11:42)
03. Falling (3:08)
04. Feathers And Tar (3:14)
05. Walk Through Fire (10:23)
06. Ripples On The Water (3:40)
07. All That I Want (3:47)
08. X Marks The Spot (1:58)
09. God On Our Side (3:30)
10. Love, Sail Away (3:12)
11. Cracks (8:50)
12. To An End (3:32)

Line-up:
Ton Scherpenzeel – Keyboards
Bart Schwertmann – Vocals
Marcel Singor – Guitar
Kristoffer Gildenlöw – Bass
Collin Leijenaar – Drums

KAYAK live – “Seventeen” release shows met Rikard Sjöblom’s Gungfly als support:
24/01/2018 O13 – Tilburg
25/01/2018 Neushoorn – Leeuwarden
26/01/2018 Victorie – Alkmaar
27/01/2018 De Boerderij – Zoetermeer
28/01/2018 Luxor – Arnhem

KAYAK online https://www.kayakonline.infoInsideOutMusic_logo

Categorieën:Geen categorie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s