The Circle Remains – Shadows

Een fantastische erfenis van mijn radioverleden is, dat ik hier heel veel contacten aan over heb gehouden. Eigenlijk volg ik nog steeds bijna iedere band die ik destijds op de Amerikaanse radio heb gepromoot. The Circle Remains heb ik destijds niet in de show gehad, maar wel de vorige band van gitarist Jim Meyer, Infinite Mind, waar ik groot fan van was, en eigenlijk nog steeds ben. We hebben regelmatig contact gehouden, en nu mag ik de nieuwe cd als eerste beschrijven. Wat een mooi leven heb ik…

0202_002 cd vouwvel 04 pagina 40 digitaaldruk panel

Door Wouter van Hal

The Circle Remains is een band met als thuisbasis Bergen op Zoom. Ze omschrijven zich zelf als een alternative/progressive metal-band met gemixte invloeden van bands als Tool, Dream Theater, Rage Against the Machine en Textures. Een hele ambitieuze groep met een gezamenlijke passie voor de technische kanten van de metal. Al ruim twee jaar zijn de heren te vinden op diverse podia, onder andere in het voorprogramma van Direct. Waren regelmatig deelnemers aan bandwedstrijden, en zelfs in 2016 uitgeroepen tot “de Zeeuwse Belofte” tijdens het Bevrijdingsfestival in Vlissingen. Deze fonkelnieuwe cd is opgenomen in samenwerking met  Textures-drummer Stef Broks en producers Daan Janzing en Yuma van Eekelen, tevens oa drummer bij de band OneGodLess, voorheen Mourn. Geen echte onbekenden in de Nederlandse scene natuurlijk. In augustus 2017 was er een wisseling in de bezetting. Tijmen Molengraaf en Richard Schnabel, destijds ook leden van Infinite Mind, kwamen TCR versterken, en zorgden voor een nieuwe muzikale impuls. Ik heb persoonlijk al deze ontwikkelingen op de voet gevolgd, en dan is er nu eindelijk deze ep, welke op zaterdag 3 februari gepresenteerd zal worden in ‘T Beest in Goes.

De eerste track “Shadows” opent rustig, maar laat al vrij rap horen waar we mee te maken krijgen. Metal in de stijl van oa Textures. Lekkere agressieve sound, met ruimte voor een gitaarduel tussen Jim en Richard. Drummer Joey Fehr beschikt over een knappe zeer technische drumtechniek. De invloeden van Stef Broks en Yuma van Eekelen zijn duidelijk hoorbaar. Beiden zijn zeer technische drummers, die ik zelf altijd al zeer hoog had staan. Deze manier van drummen geeft de band een eigen smoel. Aan de rij bands waar ik aan denk als ik dit hoor zit ook vast en zeker Killswitch Engage. Bassist Tijmen Molengraf moet flink aan de bak. Ook de vocalen van Kenny Weijgers passen perfect in dit plaatje.
Als we de cd door laten lopen, komen we uit bij “New World”. Stiekem hoor ik wat invloeden van Infinite Mind doorsijpelen. Zeer zeker in het rustige tussengedeelte. Niet zo heel vreemd natuurlijk als 60% van deze band in een vorig leven met elkaar de podia afbrak. De gitaarsolo’s zijn iets meer sprekend, en alles is een stuk minder agressief. De zelf door de band aangegeven invloeden van Tool komen nu meer naar voren. Ook deze stijl van zingen beheerst Kenny.
“Program Error” zet de lijn van “New World” voort, alleen is er nog meer variatie. Grunts wisselen af met cleane zang en gesproken tekst, wat mij op sommige momenten doet denken aan het album “Retaliation” van Carnivore en wijlen Peter Steel. Wat een geweldige track. Hier zit alles in wat de band in huis heeft, en dat is buitengewoon veel.

De drie tracks knallen werkelijk in ruim 17 minuten door de woonkamer, en daarna oneindig op repeat. Ik krijg geen genoeg van dit schijfje.

De band:
Kenny Weijgers – Vocalen
Jim Meyer – Gitaar / vocalen
Richard Schnabel – Gitaar
Tijmen Molengraaf – Bas
Joey Fehr – Drums

Coverart: Jim Meyer
Credits featured image: Lotte Brouwers

https://www.facebook.com/thecircleremains/
Info & Contact: thecircleremainsmusic@gmail.com

Categorieën:Geen categorie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s