Björn Riis – Coming Home (ep)

Binnen een jaar na het succesvolle album “Forever comes to an end” brengt de Noorse gitarist van Airbag binnenkort alweer een nieuwe solo-ep uit…

081917

Door Wouter van Hal

Björn Riis is een druk bezet man. Naast het bandleven bij Airbag, werkt hij met de jonge, tevens Noorse, band OAK, en heeft hij een succesvolle solocariere. Deze in mijn ogen ook fantastische band begeleide hem destijds in de korte tour waarin hij “Lullabies in a carcrash” promootte. Eigenlijk is hij de rode draad door al deze bands. Een aantal bandleden van OAK maken deel uit van zijn liveband, net als Airbagdrummer Henrik Fossum. 

De muziek van Björn is zeer sfeervol, en de invloeden van zijn grote held David Gilmour zijn goed te horen in zijn gitaarspel. Vooral de solo’s staan vol met knipogen naar de meester. Toch heeft de muziek een heel eigen geluid. Het is de muziek die hij met zijn band Airbag niet kan maken, heeft hij wel eens verteld. Hij schrijft alles helemaal zelf, speelt zo veel mogelijk alles in en heeft daarbij een rustgevende manier van zingen.

Deze nieuwe ep bevat 5 tracks. Tenminste er staan 5 nummers benoemd op de cover.
Het eerste nummer “Daybreak” is een instrumentaal stuk van 4 minuten, dat pas na ongeveer een minuut langzaam door de speakers komt. Heel typerend voor het werk van Björn zijn dit soort lange sfeervolle stukken welke door de effectenpedalen zweven.
“Coming Home” is een prachtige emotionele ballad waarin hij zingt over de angst en onzekerheid om vergeten te worden door de mensen om je heen. “Drowning” is een duet met de tevens Noorse zangeres Sichelle Mcmeo Aksum. Het daarop volgende nummer “Tonight is the night” is wederom een instrumentaal stuk. Afsluiter is het opnieuw opgenomen “Lullabies in a carcrash”. Compleet opnieuw gearrangeerd, waarbij gitarist Ole Michael Bjørndal van de band OAK, en tevens de tourgitarist van Airbag, van zich laat horen.

Al met al een aangename aanvulling op de twee eerdere albums van Björn. Zelf ben ik niet zo weg van de twee instrumentale tracks, maar dat maken de overige drie helemaal goed. Een klein half uur genieten is het zeer zeker.

Volgende maand zijn er twee optredens gepland in Nederland om deze ep te promoten:
– vrijdag 23 februari in de Boerderij te Zoetermeer
– zaterdag 24 februari in de Cacaofabriek te Helmond

Ik ben er zeer zeker bij.

http://www.bjornriis.com/

 

Categorieën:Geen categorie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s