Arilyn – Eraser

Je zou het neoprog kunnen noemen, de muziek van de Duitse band Arilyn. Toch is het dat niet helemaal. Wat de band doet is hardrock (gitaruhhhhh!!!) combineren met veel elektronische elementen, een beetje zoals Archive dat doet. Een herkenbaar geluid, het handelsmerk van de band, ook nu weer op het zesde album, getiteld ‘Eraser’. Het zevende zelfs, als je het live-album uit 2008 meetelt.

Arilyn-Eraser-Cover[1]

Door Rinco Ennema

Voor wie de band niet kent: ze komen uit Ludwigshafen en ze zijn met z’n vieren. We stellen ze graag even voor.

Zanger Christian, om mee te beginnen. Zijn stem is een van de kenmerken van Arilyn. Samen met zijn collega’s leidt hij de Strange Sound Studio die zich in Ludwigshafen in een oude wereldoorlogsbunker bevindt. Naast het werk als muzikant krijgt hij steeds meer het werk achter de mengtafel als producent en regisseur van videoclips.

Dan is daar Jürgen. Die begon zijn muziekcarrière als zanger, maar wisselde na een paar jaar de microfoon om voor een gitaar. Hij denkt na over precies elke noot om zijn eigen typische gitaargeluid voor de band te creëren.
Hij speelde ook met Christian in verschillende muziekprojecten en houdt van ruimte-rock en gothic. Jürgen werkte de laatste jaren behoorlijk hard om zijn typische unieke geluid te vinden dat nu een vast onderdeel is in de nummers van Arilyn.

De andere Jürgen (bijnaam “Moß“) doet het toetsenwerk. Hij zorgt voor het “spacey-gedeelte” in de muziek van Arilyn. In zijn jeugd terroriseerde hij onschuldige huisorgels met rocksongs. Nadat hij zich bij zijn eerste band Eiskalt had aangesloten, speelde hij in verschillende andere lokale rockbands met verschillende muziekstijlen. Zijn favoriete soort muziek is progrock en artrock. De toetsenisten van veel beroemde bands met die stijlen hebben invloed op zijn spel.

Drummer Christof completeert de band. Christof is de groovy man. Hij speelt naast Arilyn in verschillende andere projecten met andere richingen zoals jazz, blues en reggae. Hij maakte ook deel uit van de voormalige band van Christian en Jürgen. Zijn dagelijks leven ziet er anders uit. Als een meester in de elektrotechniek gaat zijn normale werk over het bezoeken van bouwlocaties en klantafspraken. Daarom is het bespelen van de drums zijn ontspanning om het evenwicht te bewaren.

‘Eraser’ is een hartstikke leuk album geworden. De albums die de band hiervoor heeft gemaakt kenden we niet toen we aan deze begonnen dus gingen we er blind in, zonder vergelijkingsmateriaal. Echter is de nieuwsgierigheid wél zo aangewakkerd dat we zeker ook eens even naar de eerder verschenen platen gaan luisteren, niet om ze alsnog te reviewen maar gewoon om er zelf lekker van te genieten. Want als de kwaliteit van ‘Eraser’ niet anders is dan van de vorige albums, dan is dit gewoon een band die het verdient om gepromoot te worden! Toegegeven: het is even wennen. Want we hebben hier niet te maken met een doorsnee prog- of metalband. Het gebruik van elektronica (altijd harmonisch) en andere effectjes (altijd subtiel) is dusdanig prominent aanwezig dat je bijna kan spreken van een vorm van fusion. Een beetje alsof Kraftwerk, Depeche Mode, New Order en IQ de handen ineen hebben geslagen. En dat het dan geproduceerd is door Sting en Mark Knopfler, want het nummer ‘Shattered Pieces’ begint na een intro van een minuut met de melodie van ‘Money for Nothing’ van de Dire Straits (“I want my MTV”). Verder lijkt het nummer er overigens totaal niet op.

Alle gekheid op een (drum)stokje: deze plaat is een aanwinst voor iedereen die van melodieuze, toegankelijke maar lekker stevige muziek houdt waarin veel neo- en symforock is verwerkt en nodigt uit tot de welbekende ‘repeat-stand’. Topproduct van deze Duitsers. Jawohl!

Tracklist:
1. Eraser (6:03)
2. The Temple (3:16)
3. Resist (5:41)
4. Coming Back To Life (6:16)
5. Sadness (6:28)
6. Special (3:44)
7. The Last Of Us (6:58)
8. Shattered Pieces (6:47)
9. Moon (5:54)
10. Jungle (4:00)
11. With Love (4:05)

Total Time 59:12

Line-up:
Christian Külbs – Vocals, Bass
Jürgen Moßgraber – Keyboards
Jürgen Kaletta – Guitar
Christof Doll – Drums, Percussion

http://www.facebook.com/ArilynMusic/
http://www.arilyn.de/

 

Categorieën:Geen categorie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s