Antoine’s Legacy – Antoine’s Legacy

Nou, daar zit ik dan met mijn figuurlijke “mond vol tanden”. Flabbergasted zoals ze dat noemen geloof ik. Ik ben bijna 50, en dacht al wat gekke dingen te hebben gehoord. Tot afgelopen week. Ik kreeg een tip van een vriend over een band uit de regio van Bergen op Zoom. “Luister hier eens naar. Wij hebben deze jongens in de studio gehad. Oordeel zelf“. Tips zijn altijd leuk, dus ik ging op onderzoek uit. Binnen 15 minuten had ik het album besteld…

AL Cover

Door Wouter van Hal

Randy en Glenn Antoine, respectievelijk gitaar en drums, zijn twee broers die samen dit meesterwerk hebben bedacht en geschreven. Als zanger werd Marijn Geluk aangesteld. Echter met zijn drieën  kun je geen album opnemen. Daar heb je minstens nog een bassist bij nodig. Tja, en waarom bel je daar Dave LaRue (oa Flying Colours, Steve Morseband, Joe Satriani) niet voor? Dave sloot zich aan bij de band na het horen van het conceptalbum en de basisband was geboren. Maar wat is dan een progmetalalbum zonder toetsen? Een brutaal mens heeft de halve wereld, dus wederom een internationaal telefoontje naar Amerika om Derek Sherinian (oa ex- Dream Theater, Black Country Communion) om hulp te vragen. Ook hij wilde graag meewerken.
De lat is dus wel op olympische hoogte gelegd op deze manier…
Maar we zijn er nog niet. een album moet ook gemixt worden. Hiervoor werden de diensten van niemand minder dan Paul Northfield (oa Rush – Moving Pictures, Dream Theater – Systematic Chaos) ingehuurd. De mastering werd gedaan door Ted Jensen. Deze man is naast zijn immense staat van dienst ook diegene die de muziek aanvoelt in de ogen van de broers Antoine.
Terwijl ik de persbiografie lees kom ik echt vanuit de ene in de andere verbazing.

AntoinesLegacy.Band.Spread.RGB
En dan waar het allemaal om draait, het album zelf, waarvoor niemand minder dan Hugh Syme, verantwoordelijk voor een gigantisch aantal coverdesigns in de rock- en hardrockwereld, het ontwerp van de digipack heeft ontwikkeld.
Niets minder dan superlatieven, en dan moet de uiteindelijke review nog beginnen.

Het album begint met de indrukwekkende epic “Pain and Illusions”. Het laat al meteen horen dat er aan de productie niets mis is. Het geluid is fantastisch in balans, en het klinkt lekker vet door de speakers. De rustige passages zijn heel helder en gedetailleerd. De ene gitaarsolo volgt de andere op in bliksemvaart. Het is technisch van een heel hoog niveau. En toch is het een heel toegankelijk nummer. Het ligt niet zwaar op de maag, zoals bij andere bands die hun technieken graag laten horen wel vaak is. Dat komt door de oh zo belangrijke ondersteunende keyboards, maar vooral vocalen die het geluid fris maken. Marijn zingt momenteel in een succesvolle Queen tributeband en is de voormalig zanger van de band Steeler. Zijn stem is van alle markten thuis. Krachtig als het moet en ingetogen als de muziek er om vraagt. Maar met een heel eigen geluid. “Dirty Details” is de 3e en langste track, en laat horen op welk niveau Randy zit met zijn drumtechnieken. “Met speels gemak haalt hij het niveau van Mike Portnoy en Mike Mangini“, aldus de bio. Toevallig zat ik met mijn pa op de bank naar dit album te luisteren voordat ik aan de review begon, en wij keken elkaar aan met een grote verbazing. “Wat is hier aan de hand??”. Dit is bijna buitenaards zo komt het over. Als je denkt het helemaal kwijt te zijn, komt alles weer ineens bij elkaar. Ik heb Gavin Harrison dit soort trucjes een keer uit zien halen tijdens een clinic. Dat toont wel aan met welk kaliber talent we te maken hebben.

Ik kan alleen maar zeggen, “als het niveau bij een debuutalbum al zo ontzettend hoog ligt, wat gaan we dan allemaal nog meemaken met deze heren??”.
Luister en huiver!! Maar zeer zeker aanschaf verplicht voor diegene die liefhebber is van progmetal op olympisch niveau!!

https://antoineslegacy.com/home

Categorieën:Geen categorie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s