Day Six – Solitary League

De muziek van Day Six kan het best worden omschreven als progressieve rock / metal, hoewel het symfonische elementen bevat, verder heeft het pop, elektro, jazz- en funkinvloeden. Opgericht in 1996 onder de naam Peanuts, sinds 2002 bekend als Day Six en vanaf 2015 in de huidige line-up. De originele leden én goede vrienden Robbie van Stiphout (gitaar, zang) en Daan Liebregts (drums) delen een geschiedenis van 20 jaar samen muziek maken. Eric Smits (bas, achtergrondzang) kwam in 2011 bij de band, na muzikale ervaring te hebben opgedaan als zanger en bassist in Casual Silence en verschillende andere bands. Keys-speler Rutger Vlek is de meest recente toevoeging aan de Day Six-line-up (2015) en speelde in het verleden met Orpheo en Autumn, en was ook betrokken bij verschillende studioprojecten.*

*vrij vertaald van de website van de band

day six

Door Rinco Ennema

De band laat sterke invloeden zien van 70-bands als Deep Purple, Pink Floyd, Rush, Yes en ELP, maar ook van moderne bands als Porcupine Tree, Opeth, Dream Theater, Muse en Transatlantic.

Na het uitbrengen van hun debuutalbum “Eternal Dignity” (2003, Progman Records), heeft Day Six actief deelgenomen aan verschillende muziekwedstrijden, ontving consequent veel lof en won de prestigieuze Nederlandse ‘Metal Battle’ (2004) en ‘Aardschok Metal Bash'(2004).

In 2010 werd het tweede album van de band ‘The Grand Design’ wereldwijd uitgebracht via Lion Music Records. Het album werd zeer goed ontvangen. Als gevolg hiervan kreeg de band internationale belangstelling, wat leidde tot een Britse tour en supportmogelijkheden met Threshold, Vanden Plas, Riverside, Evergrey, The Gathering en Focus, maar ook speelde de band op festivals zoals Summer’s End (VK, 2011), Fused Festival (VK, 2011), Headway Festival (NL, 2003) en Progpower Europe (NL, 2004, 2007, 2010, 2013). In december kwam het nieuwe album ‘Solitary League’ uit.

Op de website van hun label, Lion Music, kun je een kort interview lezen over wat de heren zelf van het album vinden: dat vind je door hier te klikken:

Day Six

Maar wat kunnen wij over het album zeggen? Nou, laat ik eens wat superlatieven uit de tekst van het mooie ‘Math’s Patterns’ gebruiken: “complex and smart”. Het is vanaf de eerste noten van opener ‘Hypervigilant’ al duidelijk dat we te maken hebben met een zeer technisch album dat dieper gaat dan menig progressief metalnummer. De band laat door gebruikmaking van alle invloeden en stijlen die ze beheersen horen dat ze in staat zijn om zeer gevarieërde muziek te maken, een nummer als ‘The Cloud’ bijvoorbeeld zit bomvol (neo)prog maar door de andere lagen die zijn toegevoegd gaat het op in de rest en vormt een heerlijke rock-brij. Om van te smullen! Van het zeer afwisselende ‘Flight To Mars’ tot de bombastische geluidsmuren als in ‘Deadlock’: dit album staat als een huis en Nederland mag trots zijn op een band als deze. Robbie’s stem is perfect geschikt voor het genre en de andere muzikanten vullen elkaar aan op een wijze waarvan je kunt zeggen dat het bovengemiddeld is. Day Six door de speakers? Graag zeven dagen per week…

Tracklist:

1. Hypervigilant
2. Flight to Mars
3. Myriad Scars
4. Math’s Patterns
5. The Cloud
6. Grace in Words
7. 3:09
8. Deadlock
9. Modern Solitude

Drums: Daan Liebregts
Keys: Rutger Vlek
Bass/ backing vocals: Eric Smits
Guitar/Vocals: Robbie van Stiphout

http://www.day-six.com
http://www.facebook.com/daysixmusic
http://www.youtube.com/daysixweb
http://www.lionmusic.com

Categorieën:Geen categorie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s