Rise of the Wood – First Seed

Mijn eerste review van dit nieuwe jaar mag natuurlijk geen andere zijn dan van een Nederlands album. Sterker nog, deze jonge band komt uit mijn eigen regio, “het Westland”.

21231899_1660109280717889_1055566647576968015_n

 

 

 

 

 
Door Wouter van Hal

Ah wat een heerlijk begin van 2018. De kater is verdwenen, de troep voor de voordeur weggeveegd, lege flessen in de glasbak, de laatste oliebollen zijn tijdens een verlaat ontbijt weg gewerkt en langzaam ontwaakt iedereen hier in huis na het jaarlijkse festijn dat “oud en nieuw” heet. De tv staat aan, maar niemand kijkt. En ik ben ernstig toe aan wat herrie door de boxen. De rest zit toch diep in de smartphone dus ik start mijn versterker op.
Boven aan mijn review to-do lijst stond al een tijdje het debuutalbum van de in de zomer van 2014 opgerichte Westlandse formatie “Rise of the Wood”. Dus krijgt deze band de eer.

De drie heren Nol, Paul en Ronald steken de koppen bij elkaar om samen, met de zeer ruim opgedane ervaringen in punk en metal, iets nieuws te starten. De gezamenlijke deler was om nu eens echt “muziek met ballen” te gaan maken, en wat is er natuurlijk beter geschikt dan stoner? Niets natuurlijk. Geen gepiel, maar lekker knallen, net als de gemiddelde Westlandse mentaliteit. Het idee was ontstaan, en al snel werden drummer Erik, bassist Alex en gitarist Jeff aan de line-up toegevoegd nadat Paul de band al weer had verlaten.
Eigenlijk doe ik ze meteen in de eerste alinea alweer tekort. Want wat ROTW hier neerzet, is in de verste verten geen standaard stoneralbum. De ervaring spat werkelijk van dit album af. De mannen kunnen dan wel een lekkere stonersound neer willen zetten,  ze weten ook wat kwaliteit is, en hebben een grote instrumentbeheersing. Geen gepiel betekent natuurlijk geen ellenlange solo’s. Maar een lekkere riff bedenken hoort er wel bij. En dat laten ze horen. Dat maakt dit album in mijn ogen bovengemiddeld. De toevoeging van een tweede gitaar vind ik ook een slimme zet. Natuurlijk kun je met één gitaar prima af als het om stoner gaat, maar het voegt zo veel meer toe, zeker in een live setting. De vocalen van Nol van Vliet zijn krachtig en passen feilloos in de rauwe sound van de band.
Dat de band het goed doet hier in de omgeving blijkt wel uit het aantal optredens. Het eerste optreden was al meteen in augustus 2015, waarna er nog 4 goedbezochte gigs plaatsvonden dat jaar. Voor een beginnende band best indrukwekkend in mijn ogen…

Het eerste nummer van het album, “Red Snake”, laat meteen zien wat je kunt verwachten van de rest van het album. Nol brult zijn weg tussen de riffs door, en voegt daardoor de nodige agressie toe. Na “Hell Yeah” volgt het rustige “After This I’ll Never”, waarbij de band ineens doet denken aan het oudere werk van Alice in Chains.
Dat er wat roots uit de punk komen, hoor je wel in “Slab City” en doemt mij de naam the Exploited in het hoofd op. Niet dat je het één op één kunt vergelijken, maar de manier van opbouw van het nummer is echt richting deze stijl. “Hyperspeed” is een nummer dat je regelrecht op het verkeerde been zet. Het begint een beetje doomy, lekker traag, waarna ineens vol het gaspedaal ingetrapt wordt. “The Dark” is voor diegene die het werk van Suicidal Tendensies kent, en dan vooral wederom het oudere werk, een feest der herkenning. Ge-wel-dig!

Zo knalt dit debuut “First Seed” een kleine 45 minuten door de huiskamer. Zelfs de koppies boven de smartphones bewegen heen en weer. De titel geeft al aan, dat dit een eerste zaaiing zou moeten zijn van een mooie toekomst. En die toekomst gaat binnen korte termijn de grenzen van de glazen stad verruilen voor de landsgrenzen, en wellicht daarbuiten. Er zit echt heel veel potentie in deze band. Let op mijn woorden!!

Rise of the Wood is:
Nol van Vliet – Vocals
Jeff Teunissen – Guitar
Ronald Boonstra – Guitar
Alex Wijnhorst – Bass
Erik Stolze – Drums

https://riseofthewood.bandcamp.com/album/first-seed
http://riseofthewood.nl/
https://www.facebook.com/pg/riseofthewood/about/?ref=page_internal

 

Categorieën:Geen categorie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s