Tiger Moth Tales – The Depths Of Winter

Pete Jones is een multi-instrumentalist en een druk baasje. Zo werkte hij met de band Red Bazar en viel hij in als toetsenman bij Camel (dat doet hij ook in 2018 als Camel weer gaat toeren). Als solo-artiest werkt hij onder de naam ‘Tiger Moth Tales’ en na de albums ‘Cocoon’ (2014) en ‘Story Tellers Part 1’ (2015) is er nu een nieuwe plaat. En dat is niet ‘Story Tellers part 2’, maar ‘The Depths Of Winter’ geworden.

TMT

Door Rinco Ennema

Jones is een verhalenverteller op deze nieuwe plaat. Veel meer dan op de wat lichtvoetigere voorgangers. Een moderne minstreel die melancholische teksten schrijft en bomvol nostalgische gevoelens zit, anders dan dat kun je niet oordelen wanneer je het nieuwe album hebt beluisterd. Hij neemt zelf een heleboel werk voor zijn rekening op de nieuwe plaat. Keyboards, drumcomputers, gitaar, klarinet, recorder, ukulele en ook de traditionele percussie komt uit zijn eigen handen. Hij laat zich hier en daar bijstaan door een aantal gasten, waaronder een oude schoolvriend van hem, Jamie Ambler. Die schreef mee aan de tracks ‘The Tears Of Frigga’ en ‘The Ballad Of Longshanks John’. Ook Luke Machine (The Tangent en Maschine) gitaart mee op het album.

Deze plaat is een prachtig hebbeding geworden. Een nieuw soort prog dat qua onderwerpen teruggaat naar de tijden van weleer, en ondanks de duidelijk merkbare invloeden van Genesis, Queen, Frost*, Big Big Train, Haken, Steve Hackett en Roine Stolt is het toch echt een heel duidelijk eigen geluid wat Jones laat horen. Serieuzer dan de vorige twee platen, dieper. Een paar nummers vind ik er echt uitspringen, ‘Winter Maker’, ‘The Tears of Frigga’ en ‘Hygge’ zijn gewoonweg briljant (en lekker lang ook)! ‘Hygge’ is dan zo’n typisch “Genesis-achtig nummer” met een sausje van Jones’ eigen ideeën. Oh, en luister ook eens goed naar het eerder genoemde ‘The Ballad of Longshanks John’,  dan weet je zeker dat je een geschiedenisboek aan het beluisteren bent. Al met al is er maar één oordeel te vellen: een solide plaat, zang en muziek dikke prima. Een album dat niet gaat vervelen, hoge kwaliteit voor liefhebbers van prog met een verhaal.

Label: White Knight Records (CD), Plane Groovy (vinyl )

Tracklist:

1. Winter Is Coming (0:31)
2. Winter Maker (10:50)
3. Exposure (13:34)
4. The Ballad Of Longshanks John (6:58)
5. Migration (2:58)
6. Take The Memory (7:10)
7. Sleigh Ride (6:40)
8. The Tears Of Frigga (11:42)
9. Hygge (9:12)
10. Winter’s End (1:32)

Total Time 71:07

http://www.tigermothtales.com/

Categorieën:Geen categorie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s