Isildurs Bane – Off the Radar

Dat er veel mooie (progressieve) rockmuziek uit Scandinavië komt wisten we allang. Wat we echter niet wisten, is dat er een buitenbeentje tussen zit met een heel andere invalshoek dan veel andere bands uit die landen. ‘Isildurs Bane’ is een groep uit Zweden en bestaat al sinds 1976. Door de jaren heen heeft de band zich ontwikkeld in veel verschillende muzikale richtingen en met verschillende leden, maar het experimenteren met muziek is altijd het doel gebleven.

ib

Door Rinco Ennema

Die ontwikkeling is duidelijk te horen. Op het nieuwe album ‘Off the Radar’ hoor je namelijk zowel terugkerende elementen als nieuwigheden. De band is afgedwaald van hun symfonische-rockachtergrond tot een op rock gebaseerd kamermuziekensemble met toetsenist Mats Johansson, die de rol op zich neemt van visionair, hoofdcomponist en artistiek leider. Vorig jaar vierde de band dat ze al veertig jaar lang ononderbroken opwindende, innovatieve muziek maken die verschillende elementen mengt van klassieke rockmuziek, prog, akoestische- en klassieke muziek om een ​​samenhangend geluid te creëren. Volgend op ‘Colors Not Found In Nature’, hun veelgeprezen samenwerking met Steve Hogarth van Marillion (eerder dit jaar uitgebracht) vertegenwoordigt ‘Off The Radar’ opnieuw een mooi staaltje van “hoe het ook kan”.

De band laat horen in staat te zijn om instrumentale muziek voor zich te laten spreken. Rare zin, maar hij klopt wel. Het begint met ‘Drive part 1-3′, een opener met een huppelende melodielijn (van het vorige album) en daarna gaat het snel verder met dikke rock-beats, mooie synthesizer-thema’s, prachtige trompetgeluiden en vervolgens duikt het album de duisternis in, filmische muziek met veel elektronica en soundscapes. Verderop resoneert het album met synth-georiënteerde timbres, sax-gedomineerde thema’s die zich uitstrekken en ontplooien met een bijna jazzy elasticiteit, golvende reggae-getinte grooves en de broeierige mix van koper, elektronica en griezelige atmosferen. Het laatste nummer is ‘Uvertyr_Open’ en werd in 2016 live opgenomen. Een compleet ander nummer waarbij ik een traantje voel opwellen. Iets met de juiste snaar raken, zal ik maar zeggen…

Al met al een album dat zeer de moeite waard is voor wie openstaat voor een doorlopend experiment.

Release date: 1 december 2017
Label: Ataraxia

Tracklist:

1. Drive! Part 1-3 (7:52)
2. Off the Radar (4:38)
3. Under Your New Moon (5:21)
4. Xenolith (10:05)
5. Goodbye Berlin (4:31)
6. Endless Air (5:51)
7. Uvertyr/Open (Live 2016) (4:36) (Bonus Track)

Line-up:

Katrine Amsler: Keyboards, Electronic
Klas Assarsson: Percussion
Luca Calabrese: Trumpet
Axel Croné : Bass & Woodwinds
Samuel Hällkvist: Guitar
Mats Johansson: Keyboards
Christian Saggese: Guitar
Kjell Severinsson: Drums
With:
Pat Mastelotto (King Crimson): Drums

http://www.isildursbane.se/ (onder constructie)
https://www.facebook.com/ibexpo/

Categorieën:Geen categorie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s