Riccardo Romano Land – B612

Riccardo Romano is een multi-instrumentalist: hij speelt keyboards (piano, hammond orgel, harmonium, synthesizer, programming), gitaar, mandoline, bouzouki, basgitaar en hij kan nog zingen ook. Daarnaast is hij componist, songwriter, sound-engineer én speelt hij keyboards in de bands RanestRane, The Steve Rothery Band en de David Foster Band. ‘B612’ is het album van zijn project ‘Riccardo Romano Land’.

Door Rinco Ennema

RR cover

Een rock-opera, gebaseerd op het boek ‘De Kleine Prins’ van Antoine De Saint-Exupéry. Dat is waar we het over hebben. De liedjes lopen parallel met de hoofdstukken in de novelle zoals de schrijver dat bedacht heeft maar met de muzikale inzichten en teksten van de componist. Iedereen in het verhaal staat symbool voor iets, een metafoor om dezelfde reis vanuit verschillende perspectieven te belichten. Muzikaal gezien lijkt het album licht geïnspireerd door albums als Peter Gabriel’s ‘Ovo’ en Marillion’s ‘Brave ‘ (echter veel minder zwaar) maar bij vlagen doet het ook aan Jesus Christ Superstar denken. Er doen veel gasten mee aan dit project, waaronder Steve Hogarth en Steven Rothery van Marillion (alwéér die Rothers!). Op het moment dat wij het album kregen aangeleverd door de persagent van Riccardo Romano was Romano dan ook aan het touren in Zuid-Amerika met Steven Rothery.

Onderaan dit artikel kun je lezen welke tracks er op het album staan en waar ze over gaan, dit zijn de origineel aangeleverde teksten die wij zonder wijzigingen hebben gepubliceerd. Maar wat valt er te zeggen van dit album? Enerzijds heel veel, anderzijds heel weinig. En dat is niet negatief. Veel diversiteit, een aantal lichtvoetige nummers, een enkel pittig stuk en een zeer acceptabel aantal spannende en mooie muziekmomenten komen voorbij. Je moet het album proberen als één geheel te zien, soms verlies je dat grote plaatje even uit het oog. Dat is ook helemaal niet erg, er is niets op tegen om je te verliezen in één of meerdere bepaalde nummers op zich. Er zitten namelijk prachtige muzikale passages tussen. ‘The King’ en ‘The Snake’ vind ik briljante nummers.

Voor wie van echt stevige rock houdt heeft dit album niet heel veel te bieden. Wie openstaat voor een mix van mooie melodieën en poëtische teksten moet deze plaat absoluut kopen!

TRACKS:

1. LAUGHING STAR (part one) The journey begins with an overview on the asteroid B612, the planet of The Little Prince. An instrumental piece, presenting one of the main melodic themes of the opera.

2. B612 The title track features the protagonist of the story. It is narrated by the pilot, who then turns out to be Antoine De Saint-Exupéry. A kind of hymn which with LAUGHING STAR (part one) forms the prologue of the story.

3. INVISIBLE TO THE EYES It is the song that started the idea of the opera. The song of the Prince and his Rose, their unbreakable bond, their common destiny.

4. COMPASS ROSE It tells about the desire to leave, to explore, to discover new territories and souls. The Prince leaves B612 following a migration of wild birds. A song with the theme of travel which is a hymn for all travelers and their perennial search for new destinations.

5. LETTER The letter that the Rose writes to her Prince, now gone and far away. The song deals with the feeling of distance, of detachment, of the hope for return.

6. THE KING It is a song that tells about the delirium of power, a sense of omnipotence/almightiness and the loneliness that comes with it. The Prince meets the King on his deserted planet, with his sole desire to be worshipped, praised and recognized.

7. THE LAMPLIGHTER A solitary character, condemned to turn on and off a lamp for all eternity. The moving story of a man and his commitment to maintain this task: always turning on a new light for those who will come.

8. ECHO OF SOLITUDE It describes the moment when the Prince arrives on Earth. He climbs up a mountain and finds himself talking to his own echo. Discovering solitude, while the desire to return has born in him.

9. THE SNAKE It is a sinuous character, a dark metaphor for death. The Prince now knows that in order to return to his planet B612 he will have to leave his body. Musically, the song is a tribute to the desert and its atmosphere.

10. DRAGONFLY It is the song of the pilot, one of the main characters in the book. But it is also the song of Antoine and his courage. It tells about the loneliness that only those who fly can understand. It tells of a fighter pilot who will eventually fall into the sea while fighting for freedom.

11. LE RENARD The fox and its secret. It is the gift to the Prince that will give him the courage to return to his Rose. “What is essential is invisible to the eyes” – now everything is clear to him.

12. LAUGHING STAR (part two) The song of detachment, of farewell and separation from each other. The lives of the Prince and Antoine are merged into a common journey. We have to say goodbye to return, we must burn to be reborn.

13. SANDCASTLES The song of return. The Prince is now with his Rose again. He is stronger because of what he has seen and experienced. The story ends with a look to a distant laughing/bright star. It is night, and from the Earth a lonely soul is looking for B612 shining in the darkness.

Official website: http://www.riccardoromanoland.com
Contacts: pressoffice@riccardoromanoland.com

THE CAST (in alphabetical order):
Musicians:
ANDREA BASSATO: violin
LORENZO FELICIATI: electric bass
DAVE FOSTER: guitars
LUCA GRIMIERI: guitars
MAURIZIO MEO: electric bass, double bass
DANIELE POMO: drums
MASSIMO POMO: guitars
RICCARDO ROMANO: keyboards, celtic harp, harmonium, guitars, acoustic bass
STEVE ROTHERY: guitars

Singers:
SONIA BERTIN as LE RENARD, STEVE HOGARTH as THE SNAKE, MARTIN JAKUBSKI as THE KING, RICCARDO ROMANO as THE AVIATOR, THE LITTLE PRINCE, THE LAMPLIGHTER, JENNIFER ROTHERY as THE ROSE

Categorieën:Geen categorie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s