Opeth – Live in Belfast en Dublin

Opeth is nu al ruim een jaar de wereld rond aan het touren ter promotie van hun laatste album ‘Sorceress’. De allerlaatste shows werden deze maand gegeven tijdens een korte UK-tour. Omdat de heren niet meer in ons land zouden optreden, en we ze graag weer wilden zien, zijn wij in het vliegtuig gestapt naar Ierland.

opethenslaved

The Limelight 1 in Belfast was het decor van de 3e show van deze tour, en onze eerste van dit weekend. Deze kleine zaal met een capaciteit van zo’n 750 man publiek was op de laatste dag pas net aan uitverkocht. Heel bijzonder om zo’n kleine zaal te betreden met in gedachten de bands van vanavond en hun reputatie. Dat zou in ons land niet snel gebeuren. De laatste keer dat bv Opeth bij ons in een kleinere zaal optrad, was in 2005 in de Boerderij te Zoetermeer, en 2008 in de Melkweg.

Nog niet de halve zaal was gevuld toen het licht uitging en de Noormannen van Enslaved het podium op wandelden om hun laatse album “E” te promoten. Een nadeel van een kleinere zaal, is dus ook een wat kleiner podium. Beide bands hadden hun eigen set meegenomen dat echt on stage was gepropt. Dat hield in dat de grootste Noorman, gitarist Ivar Bjørnson, een hele vierkante meter had om te bewegen. Het drumstel stond tegen de rand van het podium aan, wat het geluid niet echt lekker ten goede kwam. Om dit te compenseren werd de rest gewoon iets harder gezet. Het resulteerde in een harde brij, met daar door heen het clashen van bekkens. Vooral op de eerste rijen, waar wij stonden, was dit niet echt aangenaam. Op de snellere passages vond de lichtman het leuk om er ook nog eens een stroboscoop aan toe te voegen. Dat was hemeltergend, en een zachtgezegd zeer onprettige ervaring. Heel erg jammer dat de avond op deze manier begon. Ik had erg uitgekeken naar deze show, want ik vind het album geweldig, en was benieuwd hoe het live zou zijn… De setlist was veelbelovend, en bestond uit 3 nieuwe en 2 oudere tracks. Daar lag het niet aan, en ook niet aan het enthousiasme van de 5 Noren. De situatie was niet anders.
20171118_191640

Na een redelijk vlotte ombouw, begon de show waar wij de reis voor hadden gemaakt. Het bekende intro verraadde het eerste nummer al, en dat is al de gehele tour de titeltrack van de laatste plaat ‘Sorceress’, gevolgd door een klassieker. ‘Ghost of Perdition’ kan door bijna iedereen in de zaal woord voor woord worden mee gezongen. Het geluid is, tijdens de door ons stiekem bijgewoonde soundcheck, heel erg goed ingesteld. De band heeft er duidelijk zin in, en Mikael Akerfeldt heeft een smile op zijn gezicht die er niet af gegaan is heel de avond. De setlist vervolgde met ‘Demon of the Fall’ van het derde album ‘My Arms, your Hearse’. Ik persoonlijk vind het wel jammer dat de band niet vaker terug grijpt naar het oudere werk naast deze al vaak gespeelde golden oldie. Na ‘The Wilde Flowers’ en ‘Windowpane’ volgde het nummer ‘Häxprocess’ van het album ‘Heritage’.  Mikael kondigde aan dat deze tour voorlopig de laatste is, en wilde het publiek verwennen met wat tracks die niet veel live zijn gespeeld. Het publiek smulde er van, en helemaal toen de band ook nog eens ‘Moon above, Sun below’ inzette. ‘Hessian Peel’ en het meesterwerk ‘Blackwater Park’ sloten het reguliere optreden af. Het publiek was lekker opgewarmd wat resulteerde in een flinke moshpit, en aardig wat crowdsurfers. De toegift “Deliverance’ voegde daar nog wat extra peper aan toe waardoor de zaal helemaal losging. Erg leuk om dit verschil in publiek te zien. Vorig jaar in het Tilburgse 013 was het wat dat betreft een heel stuk makker. Al met al een hele geslaagde eerste avond in Ierland.

20171118_203843

De zaterdagavond was in ‘the Academy’ in het hart van de geweldige stad Dublin. Ik kan daar uren over vertellen, maar daar gaat dit verslag niet over 🙂 .
Tijdens het betreden van deze zaal, werd al snel duidelijk dat dit een compleet andere avond zou gaan worden. Het is een stuk kleiner, en dan is er ook nog eens een balkon. Het podium is echter niet veel groter, dus is de set van Enslaved op dezelfde wijze op het podium gepropt. De geluidsman van dienst was wel beter opgeleid dan zijn collega uit Belfast. Dit keer kwam het optreden geweldig uit de verf, en ook zijn vriend van het licht had een andere aanpak. Zanger/gitarist Grutle Kjellson gaf aan dat hij het wel jammer vond dat ze maar een half uurtje mochten optreden. Er werden slechts 3 nummers gespeeld. De planning van the Academy was heel erg strak, want na Opeth zou er een dansfeest zijn. Dat gaf de bands niet veel ruimte om iets extra’s te doen. Het optreden van Enslaved was dus kort maar heel erg goed. 3 tracks van hun laatste album werden de zaal in geblazen, en kregen het publiek makkelijk mee. Ik ben blij dat ik de band ook in goede doen heb gezien, anders blijf je een nasmaak hebben.

20171117_221609

De setlist van Opeth was exact dezelfde als die in Belfast.

Er was een kleine hoop dat tracks als ‘Era’ en ‘The drapery falls” deze avond gespeeld zouden worden, zoals een paar avonden eerder in Manchester het geval was. Het geluid was een stuk beter dan in Belfast, en de lol van het spelen spatte ook nog meer van het podium. Mikael was iets spraakzamer, en het publiek echter een stuk rustiger. Ten minste in het begin. Op een gegeven moment zit ook een Ier vol met drank en gaat hij lekker los. Tijdens de laatste nummers was er ook hier weer een gezellige speelplek ingericht voor diegenen die wilden moshen. Al met al vond ik persoonlijk deze 2e avond een stuk beter dan de vorige in Belfast. Iets wat de band heel anders had ervaren. Mikael gaf ons aan dat hij het geluid en hun eigen performance in Belfast een stuk beter vond. Hij was aangenaam verrast toen wij hem vertelden, dat dit door ons, het publiek, anders werd beleefd.

20171118_221524

Verslag: Wouter van Hal
Foto’s en video: Ellis Heijster / Steve Johnstone

Setlist Belfast Enslaved:
-Storm Son
-Roots of the Mountain
-The River’s mouth
-One thousand years of Rain
-Sacred Horse

Setlist Dublin Enslaved:
-Storm Son
-The River’s mouth
-Sacred Horse

Setlist Belfast en Dublin Opeth:
-Sorceress
-Ghost of Perdition
-Demon of the Fall
-The Wilde Flowers
-Windowpane
-Häxprocess
-Moon above, Sun below
-Hessian Peel
-Blackwater Park
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –
-Deliverance

 

Categorieën:Geen categorie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s