Virgil & Steve Howe – Nexus

Op 11 september 2017 stierf Virgil Howe – de jongste zoon van Yes-gitarist Steve Howe – onverwachts op 41-jarige leeftijd. YES kondigde de onmiddellijke annulering van de resterende data van de Yestival-tour aan. Het duo-album ‘Nexus’ was voltooid voordat de tournee begon en zou dit jaar uitkomen. Steve Howe besloot begin oktober 2017 door te gaan met deze plannen…

“Virgil and I had only recently completed recording ‘Nexus’, which contains eleven of his tunes to which I added a guitar to suit each one. We delivered it to InsideOutMusic in August for release on 17th November. We started to work together in 2016 by selecting about nine tunes from his ‘stockpile’ of piano based music that he’d periodically sent Jan & I each time he’d written and recorded a new idea. I began adding guitars to them, then I’d play them to Virgil. He’d then surprise me by bringing up other channels of instrumentation which I’d never heard. The tunes went from straightforward ‘duets’ to something bigger & better, more of a complete picture than a mere shape. “Free Fall” & “Nick’s Star” were added from earlier sessions, the latter being his tribute to the passing of his best friend Nick Hirsch. ‘Nexus’ explores a completely different side of Virgil’s ability, as a writer & keyboard player – ‘in his own right’. His talents were multi-diverse, so sitting at a keyboard & computer or in the middle of his drum kit, at all his regular DJ-ing gigs or on the radio, he always gave his best. We hope that the music just completed will stand as a fitting tribute to his life and legacy.” – Steve Howe –

De reactie van het label luidde als volgt: “Het plotselinge overlijden van Virgil Howe schokte het hele InsideOutMusic-team diep toen het gebeurde, slechts een paar uur nadat hij het eerste persbericht over ‘Nexus’ had goedgekeurd. Het moest een nieuw begin zijn voor een opwindende muzikale samenwerking, maar nu is het een van de meest trieste albums geworden waaraan we ooit hebben gewerkt. We hebben de beslissing over de release van ‘Nexus’ aan Steve overgelaten en respecteren zijn wens om door te gaan zoals oorspronkelijk besproken. Als vaders kunnen we alleen maar raden hoe moeilijk het moet zijn om met zo’n verlies om te gaan en we hopen oprecht dat jullie allemaal van ‘Nexus’ zullen genieten, ondanks de omstandigheden waaronder het uitkomt. Onze gedachten zijn bij de Howe-familie in deze moeilijke tijd.”

Press_cover

Vanaf de eerste aanraking van de toetsen van zijn vader’s Moog synthesizer op vierjarige leeftijd tot het spelen voor 200.000 mensen achter een drumkit voor FSOL’s Amorphous Androgynous… Virgil laat een onuitwisbare indruk achter, waarin hij vele genres uitvoerde, van elektronica tot psychedelische muziek, van rock tot synth en meer. Met zijn band Little Barrie maakte hij ook deel uit van de TV-serie ‘Better Call Saul’.

Op ‘Nexus’ speelde Steve akoestische, elektrische en steelgitaar, terwijl Virgil zorgde voor bas, drums en alle toetsen. De resultaten zijn prachtige, diverse composities die variëren tussen neoklassieke elementen, dromerige jazz, rechttoe rechtaan grooves en filmische, ruimtelijke thema’s. ‘Nexus’ is een instrumentaal album dat indruk maakt met zijn gevoel en stemmingen en combineert twee individuele biografieën en stijlen van een muzikant als een fascinerend geheel.
Op ‘Nexus’ behandelde Steve akoestische, elektrische en stalen gitaren, terwijl Virgil zorgde voor bas, drums en alle toetsen. De resultaten zijn prachtige, diverse composities die variëren tussen neoklassieke elementen, dromerige jazz, rechttoe rechtaan grooves en filmische, ruimtelijke thema’s. ‘Nexus’ is een instrumentaal album dat indruk maakt met zijn gevoel en stemmingen en combineert twee individuele biografieën en stijlen van een muzikant als een fascinerend geheel.

“Nexus” is een instrumentale, filmische plaat waarin prachtige toetsen, schitterend gitaarspel en dynamische, stemmige grooves samenkomen.

Virgil & Steve Howe “Nexus” (39:59)

Release date: Friday, November 17, 2017

01. Nexus (04:57)
02. Hidden Planet (03:27)
03. Leaving Aurura (03:40)
04. Nick’s Star (03:41)
05. Night Hawk (03:35)
06. Moon Rising (03:31)
07. Passing Titan (04:06)
08. Dawn Mission (05:07)
09. Astral Plane (03:37)
10. Infinite Space (02:08)
11. Freefall (02:09)

Line-up: Virgil – Keyboards, piano, synths, bass & drums Steve – Acoustic, electric, & steel guitars

Cover drawing by Zuni Howe

https://www.facebook.com/guitarrondo/ http://www.stevehowe.com

Categorieën:Geen categorie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s