PFM – Emotional Tattoos

Premiata Forneria Marconi (ook bekend als PFM) is een Italiaanse rockband, waarschijnlijk één van de bekendste uit dat land en InsideOutMusic is er trots op om de nieuwe albums (twee verschillende versies, qua taal) van de band wereldwijd uit te brengen, zo lezen we in het persbericht en de biografie die het album vergezellen. Is die trots op z’n plaats?

Press_coverpfm

Door Rinco Ennema

Premiata Forneria Marconi is een zeer eclectische en uitbundige muzikale groep met een onderscheidende stijl die rock, progressieve en klassieke muziek op indrukwekkende wijze combineert. De band werd opgericht in 1970, en het live debuut kwam in 1971, namelijk de openingsset voor Yes in Milaan. Zo kreeg de band al snel een prominente plaats op het internationale toneel door in de Billboard Charts (voor ‘Photo’s of Ghosts’ uit 1973) te verschijnen en een Gouden plaat te winnen in Japan terwijl ze tot op de dag van vandaag de hitlijsten in hun land van herkomst beheersen. PFM werd geëerd met positie # 50 in de “UK Classic Rock Hall of Fame” van de 100 belangrijkste artiesten ter wereld en kreeg in 1971 en 1997 twee gouden platen in hun thuisland.

Een indrukwekkende staat van dienst dus. Dan mag je wat verwachten van een nieuw album, toch? “Emotional Tattoos”, Premiata Forneria Marconi’s nieuwe album, markeert de terugkeer van het handelsmerk van de band, hun eigen vertrouwde sound, na twee meer experimentele releases: ‘PFM in Classic, van Mozart tot Celebration’, toegedicht aan toonaangevende Europese componisten van klassieke muziek; en ‘States of Imagination’, een reis van geluid en beelden bestaande uit acht korte films, elk met een ander thema en sfeer. Met dit nieuwe (dubbele) album laat de band die probeersels achter zich en is terug op bekend terrein, iets wat de fans waarschijnlijk zullen toejuichen.

Leadzanger Franz Di Cioccio, stem als die van een samensmelting van Peter Gabriel en Phil Collins (écht waar!) is goed op dreef en al zijn sommige teksten mierzoet*: muzikaal is het allemaal heerlijk om naar te luisteren. Toegankelijke melodieën met catchy thema’s, zelfs een beetje poppy af en toe.

*Oh… Morning freedom Morning freedom, and love, look the sun in the eye, feel your heart rise and fly. Let me wake you with my song, for all is well, together we belong, win all demons with a smile, always, all time. If you still cry all alone, just feel my love in all its might and the power of the light, all fears are gone.

Opgenomen tussen mei en juli 2017 in de Metropolis Recording Studio met Alessandro Marcantoni, volgt het nieuwe album een melodische progrockroute vol verrassende muzikale wendingen en bochten, waaronder sfeervolle synths, orkestrale arrangementen, ongecompliceerde gitaargestuurde passages en prachtige ballads. Deze diversiteit past perfect bij de lyrische benadering van de muziek van de band, aangezien “Emotional Tattoos” zijn inspiratie vindt in een medelevende en brede blik op de hachelijke situatie van onze planeet en de mensheid, evenals op de relatie tussen muziek en dromen. Uitgegeven in zowel een Engelse als een Italiaanse versie in verschillende muziekformaten, is “Emotional Tattoos” een indrukwekkende sonische plaat die schitterende gedenkwaardige songwriting en een energieke, fantasierijke stijl combineert die de luisteraar uitnodigt om echt weg te zinken in alle passerende facetten en verhalen. Heerlijke plaat, herkenbare muziek, vertrouwd en warm. Geslaagd!

Premiata Forneria Marconi – Emotional Tattoos (124:02)

CD 1 – English version (62:01)

1. We’re Not An Island (7:12)
2. Morning Freedom (6:06)
3. The Lesson (5:08)
4. So Long (5:56)
5. A Day We Share (6:03)
6. There’s A Fire In Me (4:55)
7. Central District (5:27)
8. Freedom Square (4:47)
9. I’m Just A Sound (5:57)
10. Hannah (5:16)
11. It’s My Road (5:07)

CD 2 – Italian version (62:01)

1. Il Regno (7:12)
2. Oniro (6:06)
3. La lezione (5:08)
4. Mayday (5:56)
5. La danza degli specchi (6:03)
6. Il cielo che c’è (4:55)
7. Quartiere generale (5:27)
8. Freedom Square (4:47)
9. Dalla Terra alla Luna (5:57)
10. Le cose belle (5:16)
11. Big Bang (5:07)

Note: The vinyl version includes the English version and both Italian & English version on two extra CDs

Line-Up:

Franz Di Cioccio: lead vocals, drums
Patrick Djivas: bass
Alessandro Scaglione: keyboards, Hammond, Moog
Lucio Fabbri: violin
Marco Sfogli: guitars
Roberto Gualdi: drums
Alberto Bravin: keyboards, backing vocals

PFM online:

http://www.pfmworld.com
https://www.facebook.com/premiataforneriamarconiofficial/

Categorieën:Geen categorie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s