Sons of Apollo – Psychotic Symphony

We hebben iets extreem lekkers voor liefhebbers van stevig denderende progressieve rock. Een nieuwe superband die pas in augustus in de openbaarheid trad en 20 oktober met een eerste album kwam. En wat voor album… Trommelvlies-tergende nummers die oh zo fijn in je hoofd blijven zitten…

Door Rinco Ennema

soa

De band heet ‘Sons of Apollo’ en is een project van twee voormalige leden van Dream Theater: Mike Portnoy en Derek Sherinian. Samen met gitarist Ron Thal a.k.a. ‘Bumblefoot’ (ex- Guns N’Roses), bassist Billy Sheenan (The Winery Dogs, Mr. Big, David Lee Roth) en zanger Jeff Scott Soto (ex-Journey, ex-Yngwie Malmsteen’s Rising Force) hebben de heren dit op poten weten te zetten en het album ‘Psychotic Symphony’ gemaakt dat uitkwam via InsideOutMusic / Sony Music. Het album werd geproduceerd door ‘The Del Fuvio Brothers’ zelf, een bijnaam voor het duo Portnoy/Sherinian die ze twintig jaar geleden bij Dream Theater al kregen. Portnoy verteld: “Derek and I reunited shortly after I left Dream Theater in 2010 and we put together an all-instrumental touring band with Billy Sheehan and Tony MacAlpine. That was my first time working with Derek since the ‘90s when he was in Dream Theater, and it was just great to be working with him again. Ever since that tour, which was really just a one-off live thing, he has been nudging me to start a real, original, full-time band. The timing just had never been right, because I had too many other things on my plate. Long story short, the time was finally right to take the bait and put together a band.”

“Mike and I work at a relentless pace in the studio,” vervolgd Sherinian. “The music is modern, but we have an old-school soul. What is unique about Sons oF Apollo is that we have true rock n’ roll swagger along with the virtuosity– a lethal combination!”

De bandnaam werd voor het grootste gedeelte aangedragen door Sherinian. Van Portnoy is bekend dat hij een lijst van zo’n honderd verschillende mogelijke bandnamen in zijn telefoon heeft staan, die hij raadpleegt als hij weer eens een nieuwe band start. De naam ‘Apollo’ stond daar ook tussen en na flink wat variaties kwam Sherinian met ‘Sons of Apollo’ op de proppen. Apollo was de Griekse god van muziek en poëzie en is vanuit dat standpunt dus een prima naam. Sherinian grapte al dat de band bestaat uit nazaten van Apollo. Maar is de muziek ook goddelijk te noemen?

Wat meteen opvalt: de herkenbaarheid. Ik had de bio nog niet gelezen toen ik met luisteren begon en had dus geen idee met wie ik van doen had (ik ga graag blind op in de muziek om het objectief te kunnen beoordelen) en mijn eerste gedachte was: “Portnoy”. Dat bleek dus te kloppen. Er staan briljante nummers op dit album, waarschijnlijk komt het feit dat er hier sprake is van een duurzame samenwerking de kwaliteit ten goede, alles klinkt goed op elkaar ingespeeld, erg professioneel bewerkt en het eindproduct is gewoon hoogwaardig te noemen. Veel afwisseling, tempowisselingen, onverwachte wendingen en melodieën zijn steekwoorden die eigenlijk voor ieder nummer op ‘Psychotic Symphony’ gelden. Niet alle nummer zijn echter epische tracks; van de negen nummers zijn er vier die onder de vijf minuten blijven. Eentje is zelfs slechts één minuut maar dat vind ik dan wel weer geinig, gezien de titel ‘Figaro’s Whore’. Dat was er blijkbaar een van het snelle werk…

Volgens Portnoy moeten we Sons of Apollo zien als een volwaardig vervolg op The Winery Dogs, niet dat die band is opgeheven, maar met een soort pauze zijn ze wél. Het is de bedoeling dat SoA (hmmm, misschien toch beter niet meer afkorten) in 2018 flink wereldwijd gaat touren dus de bedoelingen van het vijftal zijn serieus met deze band. En mochten ze in de buurt komen om het album te promoten, dan zou ik iedereen zeker aanraden om te gaan kijken en vooral luisteren. Als de nummers live net zo goed klinken als op deze indrukwekkende nieuwe plaat, dan ga je er zeker volop van genieten! Inderdaad, voor zover je muziek goddelijk wilt of kunt noemen: dit komt heel dichtbij.

Track List

1 God of The Sun 00:11:11
2 Coming Home 00:04:23
3 Signs of The Time 00:07:17
4 Labyrinth 00:09:11
5 Alive 00:05:10
6 Lost In Oblivion 00:04:38
7 Figaro’s Whore 00:01:00
8 Divine Addiction 00:04:48
9 Opus Maximus 00:10:37

Members

Mike Portnoy – drums and vocals
Derek Sherinian – keyboards
Billy Sheehan – bass
Ron “Bumblefoot” Thal – guitar and vocals
Jeff Scott Soto – vocals

http://www.sonsofapollo.com
https://www.facebook.com/SonsOfApollo1/
http://www.Twitter.com/SonsOfApollo1

Categorieën:Geen categorie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s