Dreamgrave – Monuments

monuments-hd-compressed

Door Wouter van Hal

Deze band kwam ik pasgeleden op het spoor via een muziekgroep op Facebook. Het blijkt keer op keer dat dit platform een geweldige manier van promotie is voor jonge, lees onbekende bands. Maar ook voor mensen zoals ik die iedere dag bijna wel speuren naar de krenten in de pap. Wat mij betreft is dit zo’n krent.

Dreamgrave is een metalband uit Hongarije. De muziek is een mix tussen progressieve, gothic en neoklassieke metal. Dat klinkt als een hele mond vol, maar het is meer een huiskamer vol. De vocalen gaan ook nog eens van klassiek geschoold via cleane zang naar zware grunts. Als je van diversiteit houdt, moet je hier eens naar luisteren.
Mij pakte het vanaf de eerste noten, en daarom zocht ik meteen contact op met bandleider Dömötör Gyimesi, tevens gitarist en zanger, en vroeg hem het hemd van het lijf. Hij vertelde mij onder andere dat de band al in 2012 is opgericht. Het idee was om een band op te richten, met het doel om een gevarieerde mix te maken van diverse stijlen met progressieve ideeën, emotionele reizen en memorabele melodiën. Dat klinkt natuurlijk heel sprookjesachtig, en dat is het natuurlijk ook allemaal best wel. In de goede zin van het woord natuurlijk. Het is zeer zeker geen Eftelingmuziek.
Retestrakke gitaarriffs wisselen af met hele rustige partijen. Het gaat alle kanten op. De composities zijn zeer minitieus en met gevoel bedacht.
Het eerste album “Presentiment” uit 2014 werd met open armen ontvangen, en was 2 weken lang het best verkochte metal album op Bandcamp. Ook stond het album in heel wat jaarlijsten over heel de wereld. Nu ruim 3 jaar en wat personeelswisselingen later komt de band met een ijzersterke opvolger.

“Monuments” is de titel van het eerste deel van een drieluik. Er staan 3 nieuwe tracks op, waarbij ik moet opmerken dat de afsluiter “The passing faith in others” een ruim 11 minuten lange muzikale epic is die zijn weerga niet kent. Hier kan ik echt van genieten. De fysieke cd bevat nog een tweetal bonustracks in de vorm van liveopnames. Alles wat de band te bieden heeft knalt er vanaf. Soprane Mária Molnár heeft een werkelijk fantastische stem met een zeer breed bereik. Doordat er stevige metal geproduceert wordt, met cleane zang en grunts, is op papier een vergelijk al snel gemaakt met bands als Opeth, Amorphis en Paradise Lost. Maar eenmaal luisterend naar dit album kom je er snel achter dat het een flinke stap verder gaat. Ik vind het in ieder geval zo sterk, dat ik zonder twijfel beide albums heb aangeschaft, en kan dit een ieder aanraden die nu enigsinds nieuwsgierig is geworden.

 

https://dreamgrave.bandcamp.com/

 

 

Categorieën:Geen categorie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s