VUUR – In This Moment We Are Free – Cities

De Nederlandse zangeres Anneke van Giersbergen zal voor altijd bekend staan ​​als de zangeres van The Gathering, maar sinds ze vanaf 2007 solo ging heeft ze een prima eigen carrière opgebouwd en onder meer vaak gewerkt met het Canadese metal-genie Devin Townsend. Om haar progressieve metal-liefde te kunnen uiten vormde Anneke ‘VUUR’, een nieuwe band met een paar van de beste heavy metal-muzikanten van Nederland. VUUR bracht hun full-length debuut “In This Moment We Are Free – Cities” uit op 20 oktober via InsideOut Music.

Vuur_2017

Door Rinco Ennema

2016 was het jaar waarin Anneke besloot dat ze in een band wilde zingen die stevige progressieve metal maakt. De bandnaam ‘VUUR’ benadrukt die passie voor deze muziek. Daarnaast wil ze ook solowerk blijven doen, akoestisch en wat minder zwaar. “Het is alsof ik naar tegenstrijdigheden zoek,” zegt Anneke over het feit dat ze haar focus over twee genres verdeelt. “Ik wil dat het zware erg zwaar is, en mijn zachte akoestische solomuziek mag bijna stil en ingetogen zijn.” ‘The Gentle Storm’ – haar project met Arjen Lucassen (Ayreon) – maakte duidelijk dat Anneke veel fans heeft die hebben gewacht op het moment dat ze zich weer op heavy muziek ging richten, dat was voor haar de reden om ‘Vuur’ op te zetten. “Je zou kunnen zeggen dat de melancholie van The Gathering in de muziek van VUUR zit en ook bepaalde elementen van The Gentle Storm heeft, maar het is donkerder en heeft minder folkelementen. Het is nog steeds melodieus en warm, maar zwaarder.”

VUUR’s debuut werd geproduceerd door Joost van den Broek, die ook betrokken was bij het schrijfproces. Andere co-schrijvers zijn Mark Holcomb (Periphery), Esa Holopainen (Amorphis), Daniel Cardoso (Anathema) en de beide gitaristen van VUUR.

De teksten van het album draaien om steden en vrijheid. Anneke zegt: “Ik heb al veel jaren de wereld rondgereisd als muzikant en in elke stad pak ik verschillende vibes op. Toen ik aan het album begon te schrijven, wilde ik de geest van deze bijzondere plaatsen in woorden en muziek vastleggen. Het bezoeken van grote steden kan overweldigend zijn soms voél je alles wat je omringt. Tegelijkertijd is het makkelijk om een ​​vreemdeling in een grote stad te zijn en voor mij drukt dat ook een gevoel van vrijheid uit. Het afgelopen jaar heb ik veel gedacht over de voordelen van het platteland tegenover het stedelijke leven, omdat mijn familie en ik teruggaan naar de stad. Het is heel spannend, maar tegelijkertijd ken ik dat gevoel van stedelijke eenzaamheid uit eerdere ervaringen. De cover-art van de plaat vertegenwoordigt deze dualiteit. ”

VUUR gaat in Europa op tournee als support voor Epica. Vanaf december volgen hun eigen shows om het album te ondersteunen.

vuur-band-2017

En dat album is de moeite waard. Het begint met een heerlijke complexe track van zeveneneenhalve minuut waarvoor Berlijn model heeft gestaan. Ieder nummer heeft namelijk ook echt daadwerkelijk als toevoeging (of verklaring) de naam van de bewuste inspirerende stad meegekregen. Dat hier een stel ras-muzikanten aan het werk zijn is duidelijk vanaf noot één.
We gaan via Rotterdam naar Beiroet (heerlijk nummer) en denderen door naar San Francisco. Reizen met Anneke is reizen met passie en om nou niet heel flauw een hele routebeschrijving langs alle steden te geven: ik kan je aanraden om ook een ticket te kopen om deze reis te voltooien. Dit debuut is er één vol vakkennis, mooie melodielijnen, gaaf gitaarspel, donderende drums, superieure synths en nog veel meer. Dat in combinatie met de stem van Anneke zorgt voor een warm gevoel dat zich verspreid als vuur…

Track Listing:

01 My Champion – Berlin 07:36
02 Time – Rotterdam 06:40
03 The Martyr And The Saint – Beirut 05:35
04 The Fire – San Francisco 04:47
05 Freedom – Rio 06:06
06 Days Go By – London 06:30
07 Sail Away – Santiago 06:00
08 Valley Of Diamonds – Mexico City 06:25
09 Your Glorious Light Will Shine – Helsinki 05:32
10 Save Me – Istanbul 05:05
11 Reunite! – Paris 04:39

Total Length: 01:04:55

Line-Up:

Anneke van Giersbergen – vocals
Ed Warby – drums
Jord Otto – guitars
Ferry Duijsens – guitars
Johan van Stratum – bass

Online:
http://www.vuur.band/
https://www.facebook.com/vuurband
https://www.instagram.com/vuur_band/

https://www.youtube.com/c/VUUR_band

Categorieën:Geen categorie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s