Opeth – Live at Plovdiv eindelijk compleet

Door Wouter van Hal

2706349

Opeth is een band met een hele rijke historie. Van oorsprong ontstaan uit de Zweedse Deathmetalscene, en tegenwoordig meer richting de progressieve rock zonder grunts.  De band heeft in haar lange bestaan ondertussen 12 studio-, en 3 livealbums geproduceerd. En eigenlijk hadden dat er 4 kunnen zijn.

In september 2015 reisde de band af naar het prachtige amphitheater van het Bulgaarse Plovdiv. Het jaar dat de band 25 jaar bestond. Samen met het 100 koppige Plovdiv Philharmonic Orchestra speelde de band een uniek concert. Het hele concert werd destijds uitgezonden door de locale radiozender Tangra Mega Rock. Iedere Opethfan (waaronder ikzelf) keek ontzettend uit naar de uiteindelijke live release. Echter liep dit heel anders. De opnamen werden door Mikael Akerfeldt en de zijnen niet goed genoeg bevonden om uit te brengen als 4e livealbum. Wat voor de fans over bleef waren de opnames welke door de aanwezige fans op Youtube werden gezet.

Tot vorig jaar het album Sorceress uitkwam. Op de bonusschijf van de speciale editie verschenen 3 livetracks van de bijzondere avond. En de tongen gingen los. De vraagtekens verschenen weer. Zou het dan toch nog? Maar nee. In een interview uit begin 2017 gaf gitarist Frederik Akesson aan dat een gehele release er echt niet in zou zitten, wedererom met de al eerder aangegeven redenen. Iedere medefan die ik sprak, vond dat vreemd. De opnames waren geweldig, en het orkest pastte er fantastisch bij. Ik heb zelf ook tevergeefs lang gezocht naar uitgelekte audio.

Totdat er ineens vorige week geruchten de ronde gingen. Er zou toch een complete registratie uit gaan komen. De Opethfans kwamen allemaal weer uit hun grot gekropen, en de forums werden weer druk bezocht. Speculaties over en weer, en afgelopen weekend eindelijk het verlossende woord. Het Britse Prog Magazine heeft in de nieuwe Oktobereditie inderdaad een live album van Opeth in de verpimageakking met de opnames van Plovdiv. Uiteindelijk kwam er zelfs een foto van de tracklist, en het bleken de 5 ontbrekende tracks te zijn. Dus niet het hele concert, maar een aanvulling op de eerste 3 uitgebrachte nummers. De schijf is een promotie voor de tour door Engeland en Ierland in November die de band maakt met de Noorse band Enslaved.
In het bijhorende artikel vermeld Prog Magazine: The band originally intended to release the Plovdiv show as a commercial CD, but subsequently shelved their plans – meaning the disc you’re holding in your hands is the only place you can hear these songs”.
En natuurlijk ben ik als fan erg blij dat ik de show nu compleet heb. Echter zijn de tracks in een andere volgorde geperst, waardoor het nu 8 losse nummers zijn. En dat is zo ontzettend jammer. Nu is de hele sfeer van een geweldig live concert weg. Zelf nu maar aan de gang om de nummers op de juizte volgorde te zetten en opnieuw op een schijfje branden om het af te spelen zoals het ooit bedoeld was. We zullen het er mee moeten doen.
De opnames zelf zijn van een voortreffelijke kwaliteit, en dat maakt het boven gestelde dan wel weer goed.
Dus voor alle fans, hollen naar de winkel en koop Prog Magazine. Deze editie zal wel eens heel erg snel uitverkocht kunnen zijn, en dan kun je op Ebay of Discogs je portemonnee trekken. De eersten staan al te koop voor 40 pond zonder magazine.

 

 

Categorieën:Geen categorie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s