Kotebel – Cosmology

cosmologybig

Door Wouter van Hal

Woensdagavond 1 mei 2013, het Blok in Nieuwerkerk a/d Ijssel. Zomaar een avondje lekker bandjes kijken. Er traden 2 bands op die dag. Georganiseerd door de helaas ter ziele gegane stichting Progmotion, en het lokale Progfrog.
Eén band die daar optrad was het voor mij totaal onbekende Kotebel uit Spanje. Ik bestelde een biertje, en zocht een barkruk op. Ik heb daar echter niet zo heel lang gezeten. Toen de band begon te spelen, werd mijn aandacht meteen getrokken, en begaf ik me richting podium. Ik ben daar sprakeloos blijven staan tot de laatste noot. Ik was verkocht…

Kotebel is in 1999 opgericht door toetsenist Carlos Plaza als solo-project. Tot 2003 heeft hij 3 albums uitgebracht, waarbij hij diverse muzikanten optrommelde om hem bij te staan in de studio. Zijn muziek werd zo goed ontvangen, dat hij werd uitgenodigd in 2004 om op het befaamde BajaProg Festival op te komen treden. Een band moest gevormd worden om dit te kunnen realiseren, en de basis van het huidige Kotebel was ontstaan.

0010751480_10

De muziek van Kotebel is een muzikale mix van jazz en progressive rock, met een hele grote knipoog naar klassieke muziek. Heerlijke bombastische stukken wisselen zich feilloos af met rustige pianopassages. Als er één band voldoet aan een definitie van progressieve muziek, is dat deze groep Spanjaarden wel. Het gaat alle kanten op. Als je op zoek bent naar iets nieuws, probeer dit dan eens.

Cosmology is het eerste studioalbum in 4 jaar tijd. Er is vorig jaar wel een live registratie uitgebracht van het Prog-Résiste festival uit 2013. Het ondertussen 7e album staat ook weer vol met heerlijke instrumentale jazzprogklassiek. De negen tracks nemen je mee op een muzikaal avontuur van een wederom heel hoog niveau. Ik vind het zo moeilijk om de muziek te omschrijven, dat ik vind dat je het gewoon moet proberen. De coverart is in ieder geval ook zeer uitnodigend.

https://kotebel-music.bandcamp.com/album/cosmology
http://www.kotebel.com

Categorieën:Geen categorie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s