Interview met Jan Bracke, de man achter “Epics for all Time”. Eén van de pioniers vertelt…

Door Wouter van Hal

Progmuziek in Nederland, maar eigenlijk op de hele wereld in het algemeen, is een muziekstroming in de rock waar maar weinig mensen iets mee kunnen. Vaak worden de liefhebbers gezien als grijze oude mannen. En als je naar een concert gaat, is de gemiddelde leeftijd natuurlijk ook wel wat hoger dan het discopubliek. Concerten die trouwens ook matig worden bezocht.  Natuurlijk trekken de grote namen wel zalen vol, maar het merendeel stopt heel wat spaargeld en vrije tijd in de productie van een album waarvan van te voren al rekening gehouden wordt, dat de bestelde doos met 200 cd’s volgend jaar nog halfvol zit. Ik heb mijzelf een aantal jaren hard gemaakt om deze muziek te promoten. Ik had een concept bedacht waarin ik wekelijks een onbekende, liefst Nederlandse band in het zonnetje zette bij een Amerikaanse radioshow. Mijn item heette “the Dutch Treat”, en al snel kreeg men mij in de gaten. Vanuit heel Europe werd ik benaderd om albums te promoten. Uiteindelijk mondde dit uit in een eigen 2 uur durende show welke wekelijks werd uitgezonden vanuit New Jersey. Maar werk en privé gingen niet meer samen met mijn hobby dus moest ik stoppen.

Maar gelukkig zijn er nog steeds mensen die zich hard maken voor deze scene. Mensen die het gelukkig nog wel kunnen combineren. Mensen met een proghart. In Nederland zijn er verschillende radioprogramma’s op de regionale omroep. Echter is de dekking niet verder dan ons eigen land. Wil je echte aandacht, moet je global. Dat is voor de promotie van een band ook veel interessanter.
Eén van de mensen in ons land die zich hier voor inzet met hart en ziel is Jan Bracke. Ik ken deze man al een hele tijd, en vroeg hem voor een interview voor deze website. Hij wilde heel graag zijn verhaal doen om zijn show en daarmee de progscene extra aandacht te geven.
Eén van de radiopioniers vertelt…

 

21553251_1835694363126961_830364558_n

 • Jan, stel je even kort voor.

Mijn naam is Jan Bracke ben 56 en 31 jaar getrouwd met Anja. We hebben 2 prachtige dochters Roby en Tamara. Ik werk sinds 2011 in de beveiliging. Daarvoor was ik 20 jaar operator bij Kerry Ing. in Breda.

 • Waar komt jouw liefde voor muziek vandaan?

Muziek heb ik van jongs af aan meegekregen van thuis. Mijn vader en zus bespeelden zelf diverse instrumenten waardoor je automatisch zelf gaat denken is dat iets voor mij. Ik heb een jaar een blaasinstrument bespeeld maar dat was een verkeerde keus. Mijn liefde lag in het slagwerk. Dit heb ik 25 jaar gedaan en eigenlijk is vanuit dit instrument mijn interesse in de progmuziek ontstaan. Mijn eerste echte kennismaking kwam met Genesis. Ik was gelijk verkocht. Ik hoorde het album Selling England By The Pound en het kippenvel stond meteen op mijn armen. Hierna ging het snel en kwam ik ook in aanraking met een legio van andere bands uit die jaren zeventig/tachtig. Het waren prachtige tijden met het bezoeken van heel veel live concerten in die tijd. Mijn liefde voor deze stijl muziek is alleen nog maar verstrekt toen daar opeens het internet was. Een nieuwe wereld ging voor mijn open en nog steeds eigenlijk.

 • Hoe kom je bij de radio terecht?

Ik ben hiervoor gevraagd door Jordan Borenstein. Ik luisterde al vele jaren naar zijn show Jawdy’s Basement waarin ook een item van jou in zat Wouter, the Dutch Treat. Zijn programma was jaren te horen via internet radio station SKR New Jersey maar om diverse redenen stopte deze zender. Jordan heeft toen met een aantal andere dj’s deze zender overgenomen en heeft toen aan mij gevraagd of ik interesse had om een eigen show op dit nieuwe station Raven Radio te presenteren. De aanleiding hiervoor was dat ik heel vaak met ideeën en nieuwe bands voor zijn show kwam. Dus van het een kwam het ander…

 • Waarom juist deze zender?

Deze vraag heb ik eigenlijk al een beetje beantwoord met de vorige vraag. Sinds kort is de show trouwens ook te horen op Roque-rock-radio

 • Wat is jouw idee achter het format van jouw show?

Het idee is om deze vorm van progmuziek (epics die minimaal 10 minuten duren) een breder publiek te geven.  Deze tracks hoor je zelden of nooit omdat ze te lang zijn en niet passen in de meeste radio uitzendingen (uitzonderingen daar gelaten natuurlijk)

Verder geef ik ook veel nieuwe bands airplay want voor deze bands is het al moeilijk genoeg om maar een beetje onder de aandacht te komen van hun doelgroep.

 • Hoe selecteer jij de muziek voor de playlist?

Eerst heel veel luisteren naar nieuwe en bekende bands via allerlei kanalen zoals Spotify, Bandcamp en natuurlijk alles wat in aangeleverd krijg van bands, platenlabels en promotors en natuurlijk ook uit mijn eigen collectie platen en cd’s Natuurlijk valt er veel af omdat ik hoofdzakelijk alleen maar lange nummers laat horen aan mijn luisteraars. Verder moet het een leuke mix zijn tussen oud en nieuw materiaal en bekende en nieuwe bands. Verder zitten er meerdere stijlen van de progmuziek in de show. Dit is vaak het moeilijkste om daar een goede balans in te vinden in de playlist. Maar wat ik aan feedback krijg van mijn luisteraars zit dat meestal wel goed.

 • Progmuziek is heel erg breed. Is er binnen dit genre een stijl die je niet selecteert?

Eigenlijk draai ik bijna alle stijlen binnen de progmuziek neo, metal, jazz, art rock en zo kan ik nog wel even doorgaan. Het enige wat ik niet draai in de shows is grunge. Ik heb het al vaak geprobeerd om hierna te luisteren maar dat gaat bij mij door merg en been. Dit genre laat ik dus over aan de vele andere internet radio stations.

 • Ik weet uit ervaring hoeveel tijd en energie gaat zitten in het wekelijks produceren. Waar haal jij je motivatie vandaan om iedere week weer te kunnen zorgen voor een topuitzending?

Motivatie is niet zo moeilijk Wouter. Die krijg je van de feedback van de bands en luisteraars. Als je na je uitzending een mailtje krijg van een band, dat ze door deze uitzending meer aandacht hebben gehad of meer cd’s hebben verkocht dan heb ik al voldoende motivatie voor de volgende shows. Of een mooie reactie van een luisteraar. Verder is het mijn hobby die je graag deelt met andere liefhebbers van dit genre en dan gaat het produceren vanzelf.

 • Hoe gaat het opnemen van een show eigenlijk in zijn werk?

Dit zijn eigenlijk een aantal stappen. Omdat mijn show via een Amerikaans station wordt uitgezonden, en er dus sprake is van een 5 uurs tijdsverschil, neem ik mijn uitzending altijd van te voren op.

Ik gebruik het programma MixMeister Fusion voor het monteren van de tracks. De tekst spreek ik in en bewerk ik met het programma Audacity. Dit sla ik dan op, om het later weer in te mixen tussen de ncdb9a91279ummers via het eerder besproken MixMeister Fusion. Is dit allemaal klaar dan luister ik heel de uitzending terug om er zeker van te zijn dat het er allemaal goed op staat. Is dat zo dan ga ik het als mp3 bestand uploaden via een Ftp server naar het serverhostingcenter in Amerika Centova Cast. Hier heeft ravenradio ook zijn eigen hosting pagina waarin alle uitzending en numers staan die op ravenradio zijn te beluisteren. Je heb daar ook een controlpannel waarmee je alles kan regelen zodat de geuploade show te beluisteren is op de juiste dag, op het juiste tijdstip, en uiteraard in de uitzending waar in het uitgezonden moet worden Epics for all Time.

 • Wat doe jij er aan om zo veel mogelijk luisteraars te kunnen bereiken?

Sociale media is hier bij een zeer belangrijk middel. Het is eigenlijk de enige manier om je uitzending onder de aandacht te brengen van je doelgroep. Ik gebruik hier voor facebook, twitter.

En alle uitzendingen zijn via een podcast terug te luisteren via MixCloud. Maar ik heb ook een zeer gewaardeerd collega, Shaun Geraghty die al vele jaren een show presenteerd onder de de naam The Prog Mill. Hij brengt bijna wekelijks mijn uitzending onder de aandacht van zijn luisteraars op Progzilla Radio. Je kunt begrijpen dat ik dit zeer waardeer.

 • Wat heeft de show jouw persoonlijk allemaal gebracht?

Veel nieuwe vrienden, ontzettend veel contacten met bands, promotors enz enz.

Fijne concerten met na afloop lekker babbelen met leden van diverse bands. Het heeft eigenlijk alleen maar positief gewerkt voor mij en daar ben ik zeer dankbaar voor.

 • Laatste vraag… hoe lang ga je nog door?

Ik ga door zolang ik er plezier in heb om elke week een leuke show te maken die gewaardeerd wordt door mijn luisteraars en de bands die ik laat horen. Want laat dit duidelijk zijn, de show maak ik voor de bands en de luisteraars niet voor mezelf (al vind ik het natuurlijk wel te gek om dit elke week te doen).

O ja nog even dit… 30 November zal het een zeer speciale Epics for all Time worden want dan word show nummer 100 uitgezonden !!

4e96a3dcc6

Hier de links die je kunt volgen om live, dan wel via de podcast naar de uitzending te luisteren:

http://www.ravenradio.rocks

http://www.tunein.com ( in de zoekbalk even ravenradio in tikken)

Met de Tunein app voor je mobile

Terugluisteren kan via:

http://www.mixcloud.com/rush53

Epics for all Time is verder te vinden op facebook.com/epicsforalltime

twitter @epicsforalltime

instagram.com/epicsforalltime

www.epicforalltime.com

Categorieën:Geen categorie

2 replies »

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s