Whitewater – Universal Medium

Door: Wouter van Hal

In mijn tijd als radiomaker voor met name progmuziek, kwam ik in aanraking met heel veel stijlen en stromingen van bands. Een grote stroming in het Engelse circuit bestaat uit pure hobbyisten en waarvan er een flink aantal “multi-instrumentalist” genoemd willen worden. Deze vorm van muziek is niet voor iedereen weggelegd. Vaak komt het wat knullig en eenvoudig over. Maar als je er naar luistert, is dat heel vaak zeer onterecht. Als je je in deze stroming gaat verdiepen, kom je zelfs regelmatig pareltjes tegen die het beluisteren meer dan de moeite waard maken.
Een Engels platenlabel onder de naam Bad Elephant music is een organisatie die juist onder andere deze stroming omarmt en promoot. Hierdoor krijgen deze kleine projecten een podium dat ze in mijn ogen ook zeer zeker verdienen.

Eén van die projecten is Whitewater. Dit duo kwam in oktober 2013 met hun debut “The Sound of Galaxy Smashing”. En hoewel dit in eerste instantie niet echt mijn ding was, wilde de band wel graag airplay. We raakten in gesprek, en hoe meer ik naar dit album luisterde, hoe meer ik ervan ging genieten. Het duo bestaat uit Stuart Stephens, die verantwoordelijk is voor de vocalen, gitaar, keyboards, programming & samples, en Paul Powell op drums, percussie en ook programming. En inderdaad, het is allemaal lekker elektronisch. De keys leggen een fijne deken van sfeer in de huiskamer, en vormen de basis van de muziek van Whitewater. De heren geven zelf aan dat hun grootste inspiratie ligt bij de bekende namen zoals daar zijn Pink Floyd, Porcupine Tree, Supertramp en ELP. Uiteraard betekend “geïnspireerd door” niet hetzelfde als “lijken op”, of “in kwaliteit op gelijke hoogte”. Als je die verwachting hebt, moet je deze band links laten liggen. Maar de sfeer is er wel. Lekkere trage gelaagde luistermuziek. Goed gecomponeerd, en er is heel duidelijk over nagedacht. Het enige puntje waar iets over valt te zeggen zijn de vocalen. Stuart zal nooit “the voice of England” worden, maar dat hoeft van mij in dit geval ook niet. De typische stem past wel weer in het geheel. Bad Elephant heeft zo wel meer acts in de stal staan, zoals Mike Kershaw of Leo Koperdraat van het Nederlandse Fractal Mirror. Het hoort allemaal in het geheel. Dat is nu die typische Engelse progscene waar ik het over had.
Het opvolgende album “Obscured by the Sun” uit maart 2015 is het debuut in een opgekrikte versie. De tracks zijn net even iets lekkerder uitgewerkt, en klinkt volwassener. Ik zei toen in mijn show “ik ben benieuwd hoe deze band zich verder ontwikkelt in de komende tijd”.

a2673033301_16

En die “komende tijd” is nu. Over 2 weken, om precies te zijn 22 september, komt het derde album uit met de naam “Universal Medium“. 3 jaar lang zijn de heren in hun vrije tijd bezig geweest met deze cd. Het album bestaat uit 9 tracks die de lijn doortrekken van de vorige twee. En het mooie is van bij een label zitten, dat er contacten zijn met collega’s. Zo heeft eerder genoemde Mike Kershaw een Britse vinger in de pap gehad met het meeschrijven van 2 tracks. Hij neemt ook de vocalen op zich. De wat norse nasale stem van Mike past prima in het geheel. Inderdaad je moet er van houden. Want de albums van Mike krijgen door de gevestigde elite van progrecensenten niet de waardering die ze in mijn ogen verdienen. Mede daarom zal er ook met argusogen gekeken worden naar de promosheet die in de persmap zit. En ik vind dat jammer. Het nieuwe album van bijvoorbeeld Steven Wilson is al met goud bekroond voordat er iemand ooit naar geluisterd heeft. Zo zal dit album al met 1 – 0 achterstaan bij beoordelingen. En heel erg onterecht vind ik.
Zangeres Clare Stephens, die trouwens ook te horen is op het album “What lies beneath” van Mike Kershaw heeft een bescheiden rolletje gekregen op het nummer “Easier to Breathe” alwaar zij de achtergrondzangpartijen heeft ingevuld.

Dit derde album van de heren Whitewater vind ik het beste wat ze tot nu toe hebben afgeleverd. En zeer zeker gewoon eens een luisterbeurt waard. Luister eens niet naar de geleerden, leg alle vooroordelen aan de kant en luister eens naar deze eenvoudige ziel uit de buurt van Rotterdam. Gun deze plaat een kans. Ik weet zeker dat je zult zeggen: “hij heeft gelijk, het is best een hele lekkere luisterplaat”. 

https://whitewater-uk.bandcamp.com/album/universal-medium

Categorieën:Geen categorie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s