Steven Wilson – To The Bone

Vreemd dat je na moet denken over een nieuw album van Steven Wilson. Schrijven we er wel of geen stuk over? Want is het wel rock? Of is het progressieve pop en zo ja, gaan we er dan alsnog wel of niet over schrijven? ‘To The Bone’ doet dat met je, en geeft te denken.

ToTheBone_digitalCover-Medium

De wijzer slaat door naar “ja”. Niet overtuigend, maar toch ja. Er zitten namelijk zoveel mooie, afwijkende elementen in dit album, dat het te kort door de bocht zou zijn om het ‘gewoon’ pop te noemen. Opener ‘To The Bone’ bijvoorbeeld doet je na de intro van de sprekende dame heel even denken aan ‘Time’ van Pink Floyd, qua intro dan. Het nummer zou verder zó in de setlist passen van een concert van Fish, het kost weinig moeite om de tekst van ‘Brother 52’ in deze melodie te plaatsen. ‘Nowhere Now’ is wél wat meer poppy en doet me denken aan de stijl van de Nederlandse band Silkstone (jammer dat jullie gestopt zijn, mannen!).

Wilson heeft dit album gewijd aan progressieve popbands die hem in zijn jeugd inspireerden en dus is de pop-sfeer op het album niet zo gek. Echter kun je, ondanks die invloeden, duidelijk horen dat Wilson een rocker is. Nergens laat hij zich verleiden tot té gemakkelijke of té voor de hand liggende melodieën, enkel en alleen om goed in ieders gehoor te liggen. Zelf zegt hij over dit nieuwe album, dat morgen officieel uitkomt via Caroline Records:

“My fifth record is in many ways inspired by the hugely ambitious progressive pop records that I loved in my youth (think Peter Gabriel’s So, Kate Bush’s Hounds of Love, Talk Talk’s Colour of Spring and Tears for Fears’ Seeds of Love).

Lyrically, the album’s eleven tracks veer from the paranoid chaos of the current era in which truth can apparently be a flexible notion, observations of the everyday lives of refugees, terrorists and religious fundamentalists, and a welcome shot of some of the most joyous wide-eyed escapism I’ve created in my career so far. Something for all the family!”

Luisterend naar ‘The Same Asylum As Before’ word ik teruggeworpen naar de tijd van ‘In Absentia’ want het nummer heeft zeker weten de sfeer van ‘Trains’ en daarom is het genieten geblazen. Met het middengedeelte van ‘Refuge’ bewijst de plaat absoluut een recensie van een rock-magazine te verdienen, het is niet heel ingewikkeld allemaal maar zó kloppend en pakkend dat het je gewoon niet onberoerd kán laten al dacht ik daar in het beginstuk van de track nog zeker niet zo over.

Als ‘Permanating’ wordt ingezet denk ik even in een gedeeld muziekstuk van The Beatles en Orchestral Manoeuvres in the Dark te zijn beland. Ik heb recensenten gelezen die vinden dat hiermee de overgang van de betekenis van het ene en het andere nummer wordt benadrukt (vrijwel ieder nummer is gebaseerd op een thema zoals je kunt lezen in de bovenstaande woorden van de maestro zelf) en dat zal allemaal wel maar ik vind het helemaal niets. Ik ben zelfs van mening dat het voorgaande nummer wordt ontkracht door dit niemendalletje. Volgende keer overslaan dus.

Nee, dan ‘People Who Eat Darkness’. Dat is wat ik wil horen. Power en rauwe werkelijkheid. “I live in the flat next door and I can hear you fuck your girlfriend through the wall” om vervolgens in één adem te vermelden dat je als buren verder ook geen ruk van elkaar weet en waarschijnlijk niets gemeen hebt, met uitzondering van ‘bepaalde’ problemen. Prachtnummer, tekstueel sterk en krachtig uitgevoerd.

Het hele album bevat flarden van de loopbaan van Wilson tot nog toe, en duidelijk ook van wat hij in zijn eigen jeugd hoorde. Porcupine Tree, hier en daar wat dromerig Blackfield-achtig werk, maar vooral veel herkenbare Wilson-style muziek. Nee, geen rock. Maar ook geen pop. Noem het maar “mooi”, dat dekt de lading wel.

1. To The Bone (6.41)
2. Nowhere Now (4.04)
3. Pariah (4.44)
4. The Same Asylum As Before (5.14)
5. Refuge (6.42)
6. Permanating (3.35)
7. Blank Tapes (2.09)
8. People Who Eat Darkness (6.03)
9. Song of I (5.22)
10. Detonation (9.20)
11. Song of Unborn (5.56)

Categorieën:Geen categorie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s