Leprous – Malina

Na de releases ‘Tall Poppy Syndrome’ (2009), ‘Bilateral’ (2011), ‘Coal’ (2013) en het veelgeprezen album ‘The Congregation’ (2015) dat werd vergezeld door een enorme wereldtour is het tijd voor een nieuwe plaat van de Noorse band Leprous. ‘Malina’ verschijnt op 25 augustus via InsideOut Music. Een impressie.

Press_Cover_01malinaleprous

Het progressieve aanbod is de laatste jaren flink toegenomen en dat heeft ervoor gezorgd dat een aantal bands hun stijl enigszins heeft aangepast, hetzij naar een iets commerciële vorm, hetzij naar een vorm die dusdanig afwijkt dat de muziek opvalt als een grote golf in een verdere rustige zee. Ik denk dat Leprous tot die laatste categorie behoort. Tuurlijk, af en toe herken je iets van andere bands in de muziek van de Noren maar het is toch voornamelijk een eigen identiteit die wordt nagestreefd. Het eerste nummer van de plaat heet ‘Bonneville’ en doet in beginsel een beetje jazzrock-achtig aan. Bijzondere zangpartijen afgewisseld met de juiste dosis gitaar maakt het een fijne opener. Iets gemakkelijker om mee te zingen is de tweede, ‘Stuck’ waarin het kenmerkende gebruik van techno-sounds dat de band kenmerkt prachtig wordt toegepast.

Dat is ook het geval in het nummer ‘From The Flame’ waarbij ik stiekem even moet denken aan The Mars Volta, althans zolang het refrein niet wordt gespeeld want ondanks die vergelijking is het onmogelijk de band definitief te labelen.

Of all things, Leprous is not a band that can be caged into any single genre. They aren’t interested in any of that. What they do believe in, however, is pursuing their artistic passions and following wherever their hearts may lead. They have been celebrated for years for their evocative mix of polyrhythmic grooves, melancholy atmospheres, melodic vocals, and biting lyrics; but their new album represents a pure stream of consciousness in the changes they have made to their sound. It’s in this imaginative style of composition that the band finds “a lot of the beauty about composing and creating: There’s always movement.” – Een deel van de tekst uit de aangeleverde biografie waarin ik me helemaal kan vinden.

Er staan een paar pareltjes op deze plaat, waarin je- eerlijk is eerlijk- wel even moet groeien. Eén luistersessie is niet genoeg om te voelen wat je moet voelen dus geef de plaat de aandacht die hij verdient en ga er eens even een paar keer in op. Leprous is met dit album meer de kant van rock dan van metal opgegaan. Het statement van de bandleden zelf over ‘Malina’: “This album is the perfect example on how you can start with a vision and ending up with a result that has nothing to do with the original idea. The writing of the album started out with the idea to perfect the sound and working method we began with on “The Congregation”. While the writing process was actually pretty similar (30 sketches, elimination process etc etc) we gradually started noticing stuff with the sound and the songwriting on the previous album that we wanted to sound different. Gradually we realised what needed to be done. This album needs to sound more alive, more organic and more dynamic. The longer into the process the more obsessed we got with this idea”. 

Het kostte de band een viervoud van het aantal dagen in de studio dan ze kwijt waren voor de opnames van de vorige albums. Dit, omdat ze het gewenste geluid zélf wilden produceren in de studio in plaats van het over te laten aan degene die het afmixen zou verzorgen. David Castillo van de  Ghostward Studios werd ingezet als producer en nam het album op. Jens Bogren zorgde uiteindelijk voor het mixen, daarbij rekening houdend met de wens van de band om het geluid niet te digitaliseren maar zo puur mogelijk te houden. Het resultaat is een fris geluid van een ervaren band die een andere weg is ingeslagen…

Tracklist
01. Bonneville 05:28
02. Stuck 06:48
03. From The Flame 03:51
04. Captive 03:43
05. Illuminate 04:21
06. Leashes 04:09
07. Mirage 06:48
08. Malina 06:15
09. Coma 03:55
10. The Weight Of Disaster 06:00
11. The Last Milestone 08:05

Total playing time: 00:58:56

Line-Up:
Einar Solberg – vocals/synth
Tor Oddmund Suhrke – guitar
Baard Kolstad – drums
Simen Børven – bass
Robin Ognedal – guitar

Weblinks:
http://www.leprous.net
http://www.facebook.com/leprousband

Categorieën:Geen categorie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s