RMP – For The Light

Dat er soms hartstikke goeie muziek uit Rusland komt is al lang geen geheim meer. Bands als Vespero, Toundra, Krobak, Matuschka en mijn persoonlijke favoriet I Will Kill Chita hebben al vele rockharten weten te veroveren. Er kan een naam worden toegevoegd aan deze lijst: RMP oftewel het Rozmainsky and Mikhaylov Project.

Ivan Rozmainsky en Vladimir Mikhaylov hebben dit album opgenomen met drummer Yurii Groiser en klarinettist Leonid Perevalov. Ze kregen hierbij hulp van Natalia Fyodorova en Anastasia Mikhaylova, de laatste is verantwoordelijk voor de ‘voices’.

Een verrassend album met een paar hele sterke nummers die vanaf het fundament worden opgebouwd tot de nok van de tracks. Daarmee bedoel ik dat er voor ieder nummer afzonderlijk een basis wordt gelegd van waaruit de band verder werkt om uiteindelijk een vooropgezet doel te bereiken. Dat lukt niet met elk nummer, zoals ik al zei staan er een paar hele sterke nummers op het album, maar ook een paar minder sterke. De vierde op de plaat, ‘Create In Me A Clean Heart’ vind ik zelfs een rete-irritant nummer waarin wat mij betreft nogal pretentieus wordt omgegaan met het gebruik van diverse instrumenten (panfluit, piano, klavecimbel, orgel, keys, drums, gitaar enz.) met als doel het gebruiken van zoveel mogelijk instrumenten in vier minuten en éénenveertig seconden, zo lijkt het wel. Hier stopt mijn klaagzang ook meteen want verder is het een heel behoorlijk album geworden dat het beluisteren meer dan waard is.

RMP heeft een eigen stijl, een herkenbaarheid waarvan niet wordt afgeweken en dat hoeft ook niet: als je de muziek zou moeten omschrijven als het karakter van een mens zou je zeggen: sympathiek, eigenzinnig, krachtig en soms een beetje ostentatief. De nummers hebben een bepaalde lichtvoetigheid, bij veel tracks zou een video van dansende sprinkhanen met een viool niet misstaan. Wat zeker is: de muziek is het promoten meer dan waard en dat doen we dan ok graag. Je moet het even leren kennen om het te kunnen doorgronden maar als dat eenmaal het geval is kun je alleen nog maar  genieten van deze instrumentalisten die hun album in augustus uitbrengen via het label ArtBeat. From Russia, with love!

 1. Wounded By The Lack Of Light 2:16
 2. Keep No Thou Silence 2:56
 3. A Dedication To The Floydian Sun 4:00
 4. Create In Me A Clean Heart 4:41
 5. The Thing In The Light 3:14
 6. Dancing Through The Twilight 3:05
 7. Delivered From The Snare Of The Fowler 3:54
 8. Irish Shine 2:51
 9. Coming Of The Troubled Waters 5:48
 10. A Flower In The Smoke 4:42
 11. For The Light 10:35

 

Categorieën:Geen categorie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s