Telepathy – Tempest

‘Tempest’ is het tweede album van Telepathy. Het gezelschap uit Colchester maakt instrumentale progressieve post-metal en het nieuwe album komt uit via Golden Antenna Records. Kan de nieuwe plaat bekoren?

telepathyband

Na ‘First Light’, een kort introductienummer, gaat het van jetje met ‘Smoke From Distant Fires’ en terwijl ik me afvraag waar die gasten af en toe de inspiratie voor hun titels vandaan halen begin ik zowaar die verre vuurhaarden te zien. De vonken spatten er vanaf! Een sludgy nummer, stevig in de basis maar niet over the top. Dat het allemaal best donker is, bewijst ‘Celebration Of Decay’. Een flink hamerende gitaar houdt je bij de les, geen schijn van kans dat je hierbij in slaap gaat vallen. Dat in combinatie met afwisselend drumwerk geeft voldoende pit aan dit aanvankelijk niet al te melodieuze nummer, maar na zo’n twee minuten en vijftig seconden gebeurt er iets. Een pingelend gitaartje maakt plaats voor de hamerslag. Anderhalve minuut later gaat de beuk er weer in en alles overwegend is dit een heel compleet nummer. ‘Echoes Of Soul’ is de volgende track en rustig laat ik de golven van de branding mijn hersenen spoelen. Met een koptelefoon op klinkt het echt alsof de zee tussen je oren bezig is, letterlijk en figuurlijk. Daarna is het “van dik hout zaagt men planken”, de enkele schreeuwkreet hier en daar kan me niet echt blij maken maar zijn beperkt en de muziek maakt veel goed.

‘Apparition’ dan. Een nummer met veel leuke wendingen en onverwachte tempowisselingen. Daar valt verder weinig over te zeggen behalve dat ‘ie wat minder zwaar klinkt dan de rest van het album. ‘Hiraeth’ bijvoorbeeld is veel pittiger, mystiek werk van een metalband in optima forma. Het wordt gaandeweg de luistersessie steeds duidelijker dat Telepathy een eigen wereld heeft gecreëerd waarbinnen ze hun muziek beleven. Een eigen stijl, de inbreng van een paar liefhebbers die dátgene neerzetten waar ze zelf een goed gevoel over hebben. En niets anders dan dat. ‘Water Divides The Tide’ is het voorlaatste nummer van dit album en zet je na een slepende intro meteen weer met beide benen op de grond. Up-tempo it goes, ladies and gentlemen! Niet van dat benauwde, om vervolgens heel lief te eindigen. Dat einde is min of meer de voorbereiding op ‘Metanoia’, de afsluiter. Ook hierin heeft de band wat pauzes aangebracht met wat lichtere geluiden dan de basiselementen van dit album: scheuren, gieren, rammen en beuken. Maar let op, he: doelgericht! Niets is zonder functie.

Recorded, mixed and mastered in London’s Orgone Studios door producer /engineer Jaime Gomez Arellano (Ghost, Opeth, Paradise Lost, Altar of Plagues, Cathedral ), is ‘Tempest’ een volwaardige opvolger van het debuutalbum ’12 Areas’. De plaat kwam eind maart al uit maar toen bestond Rock Affairs nog niet (je kunt het je toch niet voorstellen :P) en daarom beschrijven we ‘m pas nu. Niet voor poesies, maar machtig voor liefhebbers van sludge-postmetal-rock. Ja, de plaat kan bekoren!

1. First Light, 2. Smoke from Distant Fires, 3. Celebration of Decay, 4. Echo of Souls, 5. Apparition, 6. Hiraeth, 7. Water Divides the Tide, 8. Metanoia

Line-up:
Piotr Turek- guitar
Albert Turek- drums
Richard Powley- guitar
Teddy-James Driscoll- bass

Links Facebook: http://www.facebook.com/telepathyband, Bandcamp: https://telepathyband.bandcamp.com

Label: http://www.goldenantenna.com

Categorieën:Geen categorie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s