Jen Cloher – Jen Cloher (self-titled)

De biografie van Jen Coher is duidelijk en bondig en hoeft niet eens vertaald te worden om door iedereen die een beetje Engels spreekt te worden begrepen:

Jen Cloher is the culmination of a period of artistic and personal growth in which the artist took her rightful place as the punk-rock figurehead of Melbourne’s famous DIY music scene. The NIDA Graduate is an outspoken advocate for artist rights and the co-founder of the incredible Milk! Records label (Courtney Barnett, Loose Tooth, Fraser A. Gorman, Jade Imagine, East Brunswick All Girls Choir). Cloher’s fascinating life-story and compelling political voice is enough justification to pay her attention, but it’s the music that will have you returning again and again.

Since 2014, Jen’s regular musical contributions to Milk! Record’s discography of 7″ releases and compilations have been increasingly biting, witty and poetic. It’s fair to say that she was in a purple patch when she put the finishing touches to her stunning new record with engineer Greg Walker amidst the rolling greenery of Jumbunna in Victoria’s Gippsland. The band that first played together four years ago on Cloher’s acclaimed third album, the Australian Music Prize nominated In Blood Memory, are bold and assured, the songs split by Courtney Barnett’s extraordinary lead-guitar and anchored by the rhythm section of Bones Sloane and Jen Sholakis. The record was completed in March 2017 with Tom Schick at Jeff Tweedy’s famous ‘Loft’ Studios in the depths of Chicago’s winter.

De Australische Jen Cloher wordt beschouwd als grootste naam uit de DIY-punkrockscene in Melbourne. Samen met haar vrouw Courtney Barnett runt ze het platenlabel Milk! Records, en ze spelen ook samen in Cloher’s band. Het nieuwe album werd opgenomen in Jeff Tweedy’s (Wilco) Loft Studios, Chicago, met Greg J Walker (bekend van zijn werk voor Paul Kelly, C.W. Stoneking, Jess Ribiero, Tiny Ruins) als producer. Een eerlijke ode aan muziek, Australië en liefde, noemt Cloher het zelf. “It’s a classic rock album, recorded live in one room with minimal overdubs. I’m not too good at going into descriptive language around my own music but I suppose it is intimate without ever feeling too precious.” aldus Coher.

En inderdaad zitten er veel klassieke rock-elementen in haar muziek, al is de punk echt niet volledig verdwenen. Ze schoffeert, steekt een middelvinger op naar “the critics” en noemt de dingen bij naam zonder zich daar ook maar een tel schuldig over te voelen, en gelijk heeft ze. Politieke zaken worden niet geschuwd, seksualiteit evenmin, en een combinatie darvan hoor je in een tekstgedeelte van het acht minuten durende ‘Analysis Paralysis’: I’m paralysed/In paradise/While the Hansonites/Take a plebiscite/To decide If I can have a wife/I pay my fines/Taxes on time/But the feral right/Get to decide/If I can have a wife/If I can have a wife?

Een heerlijke plaat die op 11 augustus uitkomt, sterkte teksten, pakkende muziek en dus alle reden om aan te schaffen!

Tracks:

01.Forgot Myself
02.Analysis Paralysis
03.Regional Echo
04.Sensory Memory
05.Shoegazers
06.Strong Woman
07.Kinda Biblical
08.Great Australian Bite
09.Loose Magic
10.Waiting In The Wings
11.Dark Art

https://www.jencloher.com

 

Categorieën:Geen categorie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s