Universal Theory – The Most Attractive Form (2015)

In de categorie “asjemenou?” kom je de vreemdste zaken tegen. Zoals bijvoorbeeld een duo uit Spanje dat op een Rammstein-achtige manier met gothic-trekjes muziek maakt en dat eigenlijk helemaal niet onaardig doet. Waarom heeft het dan zo lang geduurd voordat deze plaat ons opviel? Daar komen we op terug.

Het blijkt ook nog eens het tweede album van Jesus Pinnila (gitaar, programmeren, zang) en Jose Maria Martos (zang), twee jaar na het debuut. Best een goeie plaat, met gothic invloeden en stevige stampmuziek.

Universal_Theory_2015_1

Universal Theory is in 2011 opgericht in Madrid en het hoofddoel is vanaf het begin “plezier te scheppen in het zoeken naar de juiste atmosferische, donkere en melancholische, soms romantische en mysterieuze passages, ontstaan uit gedachten, gevoelens en ervaringen.” Dat is een redelijk geslaagde zoektocht geworden, kan ik beamen na het beluisteren van dit album. Negen redelijk uiteenlopende nummers staan er op de plaat, niet episch of opzienbarend maar wel redelijk goed in het gehoor liggend. Waarom drie keer “redelijk” achterelkaar in één zin? Zal ik je vertellen: de stem van de zanger. Die is niet slecht, maar hij zingt wat ‘vlak’. In de meeste nummers klinkt hij hetzelfde, qua intonatie en expressie. En misschien brengt ons dat bij het antwoord op de vraag uit de introductie. Misschien is dát het, waarom dit album, deze band, niet eerder onze aandacht heeft getrokken. Met een krachtige stem met meer explosiviteit was dit album nóg beter geworden. Waarom we dan toch een stuk publiceren? Omdat het album op zich meer dan ‘redelijk’ is. Liefhebbers van bijvoorbeeld The Gathering en Lucyfire zullen dit vast kunnen waarderen. En muzikaal is het ook zeker prima gedaan, dat is een feit.

Mocht de band nog eens een album besluiten te gaan maken, dan zou een extra vocalist een pluspunt zijn. Misschien dat het dan geen twee jaar duurt voordat het album het internet óver- en de winkel úitvliegt. Oh, en die vocalist moet wél goed Engels spreken…

Label: Metal Hell Records

Tracklist:

01. Before Sunrise, 02. Somewhere Else, 03. Unfinished Desire, 04. The Most Attractive Force, 05. Romance I, 06. Deeper Than You Know, 07. Romance II, 08. The Wall Of Darkness, 09. Light Vein

http://www.universaltheorymusic.com

Categorieën:Geen categorie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s