Sky Architect – Nomad

Funky en vooruitstrevend, zo klinkt de opening van het album ‘Nomad’ van de Rotterdamse band Sky Architect. Wabe Wieringa (gitaar), Rik van Honk (toetsen), Christiaan Bruin (drums), Tom Luchies (zang en gitaar) en Guus van Mierlo (basgitaar) hebben hiermee hun vierde album gerealiseerd en die klinkt… euh… VET!

sky architect nomad

‘Wasteland’ is namelijk slechts het begin van heel veel moois. Met ‘Endless Roads’ gaan de heren gewoon verder met het ten gehore brengen van oprechte genietmuziek. Het vijftal heeft de band ondergebracht bij het bekende label FREIA en dat label staat bekend om het feit dat ze niet alledaagse muziek graag een kans geven en promoten. Dat “niet alledaagse” is zeker van toepassing op Sky Architect, de mannen hebben een geheel eigen visie op muziek en hoe dat zou moeten klinken. Die visie is een heldere: als iedereen doet waar ‘ ie goed in is moet er uiteindelijk een goed resultaat uit voortvloeien. Dat is ook nu weer gelukt, deze opvolger van ‘Excavations of the Mind’, ‘A Dying Man’s Hymn’ en ‘A Billion Years of Solitude’ mag er zijn!

Natuurlijk wordt een eigen visie vaak wel beïnvloed door andere bronnen van inspiratie, zo hoor je flarden Yes, Gentle Giant, en King Crimson maar ook Dream Theater, Opeth en Porcupine Tree.

 

Zo is ‘Nomad’ een album met diversiteit. Geen nummer is hetzelfde, al hebben ze allemaal dat lekkere energieke, dat opgewekte geluid dat de band kenmerkt. Luister bijvoorbeeld eens goed naar ‘Sandwalker’, het vierde nummer van het album. Jazzy, funky, proggy en de heren swingen iedereen helemaal de moeder. Heerlijke gitaarsolo’s op een bedje van fusion, zeg maar. Om van te smullen!

Dat geldt helemaal voor de afsluiter van de plaat, een epische track van meer dan elf minuten waarin alles zit wat ervoor zorgt dat ik deze band zo kan waarderen. ‘Into Singularity’ is het schoolvoorbeeld dat gebruikt zou moeten worden om beginnende bands uit te leggen waaraan muziek moet voldoen om interessant te zijn. Een muzikaal meesterwerkje dat beklijft tot en met. Overigens is dit niet het enige nummer met een lange speelduur.

sky archband

Is er dan helemaal niets aan te merken op dit album? Ja, hoor. Heus wel. ‘Race To The Sun’ is, laten we zeggen, een niemendalletje dat van mij niet op de plaat had gehoeven. Gelukkig zullen er ook mensen zijn die er wél van kunnen genieten maar persoonlijk vind ik ‘m totaal niet passen op deze verder zo uitzonderlijk goeie cd.

De band speelt 23 september overigens in De Boerderij te Zoetermeer, als je in de gelegenheid bent zou ik zéker aan kijken en luisteren. Krijg je geen spijt van!

Tracklist

  1. Wasteland 8:04
  2. Endless Roads 11:21
  3. Nomad 6:50
  4. Dune 6:26
  5. Sandwalker 9:30
  6. Race To The Sun 5:29
  7. Into Singularity 11:42

website: http://skyarchitect.squarespace.com/

 

 

 

 

 

 

 

Categorieën:Geen categorie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s