Cygnus – The First Hour

In 2015 werd Cygnus opgericht door bassist Benny Vercammen en gitarist Erik Callaerts, die laatste kenden we uiteraard nog van Omega X én van Progpraat, Erik heeft namelijk een tijdje voor onze toenmalige website gerecenseerd. Nu is de eerste EP uit van de heren, die in drummer Kjell de Raes en vocalist Frank Vermeiren de ideale aanvulling voor de band hebben gevonden.

cygnusband

Het eerste nummer heet ‘Skin People’ en dat is een stevige. Een goede melodielijn, en een evenzo goede tekst. Vocalist Frank klinkt zoals een goeie rockzanger zou moeten klinken: rauw maar zuiver. Wat me echter uitermate stoort is de dubbele drumslag die vanaf het begin van de track wordt ingezet, die voegt niets toe en is pretentieus, het nummer zou beter uit de verf komen als dat achterwege zou zijn gelaten.

Dat de mannen wel degelijk hele sterke muziek kunnen maken blijkt tijdens het tweede nummer al, ‘Before Sunrise’ is er een om door een ringetje te halen. Wát een heerlijk nummer met standvastig gitaarwerk, een prima drumpartij (hier past het uitstekend) en wederom die topstem van meneer Vermeiren. Benny’s bas is ook te prijzen en al deze ingrediënten staan voor puur luistergenot.

Track nummer drie heet ‘Cyborg’ en bezorgt me kippenvel. Briljant! Bij vlagen doet het denken aan werk van Ritchie Blackmore’s Rainbow (als in de sfeer van ‘Catch The Rainbow’) en de individuele kwaliteiten van de vier muzikanten komen erg goed tot z’n recht.

cygnusfront

‘War’ is de titel van het laatste nummer op de EP en bij de opnames ervan had Frank het waarschijnlijk iets minder druk; het is namelijk een instrumentale track. Een stamper eerste klas die uitnodigt tot het tergen van de nekspieren. Lekkere progressieve metal die na zo’n vier minuten een verrassend lieve wending neemt als Erik de snaren gevoelig beroert. Goed gedaan, hopelijk blijft het niet bij deze EP en kunnen we misschien eens een vol album verwachten.

Meer lezen en zelf horen? http://www.cygnusofficial.com

Categorieën:Geen categorie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s